В хода на валутната търговия в понеделник сутринта време щатският долар слабо отстъпва по отношение на еврото, британската лира стерлинг и японската йена.

Към 11:30 часа българско време общата европейска валута се покачва спрямо долара с 0,16% и се търгува на ниво $1,0914 за едно евро сравнение с $1,0905 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира стерлинг поскъпна с 0,13% и достигна 1,2429 долара за един паунд спрямо 1,2418 долара за паунд при затварянето на търговията в петък.

Цената на американската валута в съчетание с японската в същото време възлиза на 132,04 йени за един долар при 132,16 йени за долар в края на предходния търговски ден.

Статистическите данни за пазара на труда в САЩ, публикувани миналия петък, показаха леко забавяне на растежа на заетостта и намаляване на нивото на безработица.

Както стана известно от доклада на Министерството на труда, броят на работните места в американската икономика през март се е увеличил с 236 хиляди след повишение с 326 хиляди месец по-рано, безработицата е спаднала до 3,5% от 3,6% през февруари.

Публикуваните данни бяха възприети от трейдърите като сигнал за продължаващата стабилност на пазара на труда в САЩ и повишени очаквания за ново увеличение на основния лихвен процент от Федералния резерв.

"Фед може да разгледа забавянето на растежа на заетостта през последните два месеца и известно забавяне на растежа на заплатите, но ниската безработица и все още по-силният от обичайния растеж на работните места вероятно ще наклонят везните в полза на ново повишение на лихвите през май, " каза Андрю Хънтър, заместник старши икономист за САЩ в Capital Economics.

"Независимо от това, което ще се случи следващия месец, ние вярваме, че по-късно тази година Фед ще намали лихвите поради началото на рецесията", - каза експертът.

Съдейки по котировките на фючърсите на нивото на основния лихвен процент, търговците оценяват на 66% шансовете за неговото увеличение с 25 базисни пункта през май, пише Trading Economics.