В началото на валутната търговия в петък еврото се разменя по минимален за седмицата курс спрямо долара. Критиките на Европейската комисия по адрес на популисткия проект за бюджета на Италия пораждат у инвеститорите безпокойства политически и финансови напрежения в еврозоната.

Сутринта общата валута се опитва леко да компенсира спада си от вчера като се покачва едва забележимо от $1,1447 до $1,1457.

ЕК видя в проектобюджета на Италия за 2019-а сериозни нарушения на бюджетните правила на съюза. Запланираните разходи са твърде големи, структурния дефицит не се намалява, задлъжнялостта на държавата не се намалява до изискваните в ЕС равнища, се посочва в писмото до италианския министър на икономиката.

В същото време фунтът стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,1%, до $1,3025 за паунд, доколкото валутните трейдъри възприеха позитивно резултатите от преговорите на ЕС с Великобритания за Brexit, въпреки липсата на напредък.

Както заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, излизането на Обединеното Кралство от ЕС без договор представлява опасност и за давете страни. Той подкрепя идеята на британския премиер Тереза Мей за продължаване на преходния период след Brexit.

Днес японската валута се понижава спрямо американската до 112,46 йени за долар, след като в четвъртък "зелените пари" загубиха 0,4 процента от стойността си към йената.

Това бе свързано с глобалното бягството от инвеститорския риск на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Саудитска Арабия, търговските противоречия между Вашингтон и Пекин и безпокойствата за Италия и еврозоната.