Курсът на долара към еврото в понеделник сутринта се понижава след като подскочи в петък заради силните данни за пазара на труда в САЩ.

В последния ден на миналата седмица американската валута се покачи спрямо европейската с 0,3% след статистиката за заетостта, които повишават очакванията за по-силна нагласа на Федералния резерв към повишаване на основната лихва.

От друга страна анализатори подчертават, че търговските спорове на САЩ с другите страни оказват негативно натиск върху американската валута.

Министрите на финансите и шефовете на централните банки на Г 7 в събота осъдиха действията на САЩ по едностранното въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий. Отбелязва се Вашингтон подрива онези ценности, които традиционно обединяват развитите страни.

На този фон инвеститорите не са особено активни по отношение купуването на долари.

Индексът ICE, оценяващ динамиката на долара към кошницата от 6 основни световни валути, в понеделник се понижава с 0,2%.

Днес сутринта общата валута поскъпва спрямо американската до $1,1684 за едно евро в сравнение с $1,1659 в края на валутната търговия в петък.

Но по отношение на йената доларът се покачва до ниво 109,66 йени при 109,54 йени в петък.

Еврото също расте спрямо японската валута до 128,075 йени за едно евро в сравнение с курса 127,72 йени при закриване на валутната търговия в петък.