По време на валутната търговия в четвъртък курсът на еврото се покачва спрямо щатския долар, паунда и йената. Пазарите очакват резултатите от срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската по $1,2088 за евро в сравнение с $1,2081 за евро в края на предишната сесия.

Спрямо японската национална валута, стойността на европейската възлиза на 126,28 йени по същото време спрямо 125,93 йени за евро в сряда.

След днешното заседание управителният съвет на ЕЦБ вероятно ще разшири програмата за обратно изкупуване на активи с шест месеца, до декември 2021 г., и ще увеличи обема му с 500 милиарда евро, до 1,85 трилиона евро, според консенсусната прогноза на анализатори и икономисти.

Курсът на американската валута спрямо японската днес е 104,46 йени за долар спрямо 104,23 в края на търговията вчера.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,06%, а по-широкият индекс WSJ долар добави 0,01%.

Търговците очакват днес публикуването на данни от Министерството на труда на САЩ за динамиката на потребителските цени през ноември, както и за броя на гражданите, които за първи път са кандидатствали за обезщетения за безработица миналата седмица. Освен това Министерството на финансите на страната ще публикува данни за изпълнението на американския федерален бюджет през ноември.

Стойността на британския фунт стерлинг в четвъртък сутринта е 1,3348 долара за паунд срещу 1,3399 долара за паунд в края на предишната търговия и 1,1044 евро за паунд в сравнение с 1,1093 евро за паунд .

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се договориха до следващата неделя да определят дали има шанс за споразумение след Брекзит за отношенията на двете страни, съобщиха британски медии, позовавайки се на източници от Даунинг стрийт.

Според съобщения в медиите Джонсън и фон дер Лайен, след многочасови преговори, приключили в четвъртък вечерта, заявиха, че досега Великобритания и ЕС не могат да преодолеят редица спорни въпроси.

"Досега вярвахме, че страните във всеки случай ще сключат някакъв вид споразумение, поне най-общото, скриващо необходимостта от по-нататъшни преговори за изработване на детайли. Но последните събития ни карат да се страхуваме от истинска безизходица, а с това и риска от пълно скъсване с договореностите в края на годината ", казва Джон Харди, главен валутен стратег в Saxo Bank.

Според него "по-вероятно е условно споразумение или поне отлагане, но трябва да се признае, че ситуацията е много несигурна".

"Пазарът явно разпознава това повече, отколкото се проявява в скоковете в спот лихвения курс на GBP: очакваната волатилност в двойката GBP/ USD за 1 месец се е повишила до 13%", добави Харди.