Еврото е изправено пред най-дългото си възходящо рали за последното почти едно десетилетие на фона на нарастващия интерес на инвеститорите към риска.

Единната валута записа ръст за девети пореден ден в четвъртък, което е най-продължителният период на подем от 2011 година. Поредното изкачване дойде след като Европейската централна банка (ЕЦБ) разшири програмата си за изкупуване на облигации в опит да смекчи негативния ефект от епидемията върху икономиката.

Еврото се изкачи близо до 3-месечен ръст при ниво от 1,1362 долара или с 4,5% над дъното, до което падна на 25 май, пише Bloomberg.

Въпреки доброто представяне на единната валута спрямо другите основни валути, някои експерти предупреждават, че то носи и някои притеснителни знаци.

"Стимулираното от политиката на ЕЦБ рали вече губи скорост", смята Петр Крпата, който е стратег в ING Bank. "Всяко смислено изкачване на валутата трябва да произтича повече от представянето на долара, а не толкова от ефекта на решенията на ЕЦБ", смята той.

Що се отнася до представянето ѝ спрямо японската йена, може да се каже, че тя мина ключова граница пред нея в четвъртък. Еврото поскъпна с 1,3% до 123,92 йени, което е най-високото равнище от май 2019 година. Също така това отчита най-дългия период на подем за последните над 10 години.