В хода на валутната търговия във вторник щатският долар леко спада спрямо еврото, стабилен е спрямо японската йена и поскъпвайки слабо по отношение на британската лира.

Очаква се обезценяването на долара да продължи, отбелязват наблюдателите на пазара. Положителните новини относно разработването на коронавирусна ваксина вероятно ще стимулират търсенето на по-рискови активи и отдалечаване от традиционните активи "безопасни убежища".

Фактът, че демократите в САЩ е малко вероятно да получат контрол над Сената, означава намаляване на размера на пакета от стимули, който може да бъде приет в бъдеще, и това ще принуди Федералният резерв да действа по-решително в подкрепа на икономиката, отбелязва инвестиционният директор на UBS Global Wealth Management Марк Хафеле.

"Доларът ще продължи да намалява стойността си в дългосрочен план поради по-неблагоприятни, отколкото в миналото, лихвени проценти в САЩ спрямо останалите валути от G10", - цитира експертът Bloomberg.

Юанът поскъпва по отношение на американската валута. Инфлацията в Китай се забави до 11-годишно дъно през октомври, отчасти поради намаляването на цените на свинското месо и други хранителни продукти. Потребителските цени (CPI) са се повишили с 0,5% на годишна база през миналия месец, след като нараснаха с 1,7% през септември, показват данните на Държавната статистическа служба на КНР, информира Trading Economics.

В сряда сутринта курсът на общата валута се покачи спрямо американската с 0,05% - до 1,1821 долара за евро в сравнение с 1,1815 долара за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската е 105,32 йени за долар спрямо 105,30 йени за долар в понеделник.

Европейската валута се покачи с 0,07% спрямо японската до 124,50 йени за евро от 124,41 йени за евро вчера при закриването на търговията.

Доларът падна с 0,26% спрямо китайската валута и се търгува срещу 6,5995 юана, в сравнение с 6,6164 юана за долар вчера.

Британският фунт стерлинг спадна с 0,09% до 1,3260 долара за паунд в сравнение с $1,3272 за паунд при затваряне на пазара във вторник.

Австралийският долар днес добавя 0,32% към щатския долар, докато швейцарският франк само 0,01%.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,04% при търговия във вторник. По-широкият WSJ доларов индекс падна с 0,15%.