В началото на валутната търговия в понеделник доларът поевтинява спрямо еврото и умерено се покачва по отношение на йената. Инвеститорите очакват октомврийското заседание на Европейската централна банка, което ще се проведе в четвъртък.

Най-вероятно ЕЦБ няма да промени основните лихвени ставки и ще потвърди, че тяхната промяна няма да се случи преди края на лятото на 2019 година. Въпреки това , според анализатори, шефът на банката Марио Драги може да подкрепи общата валута, ако представи конструктивна оценка за инфлацията в еврозоната.

Но заедно с това, в средносрочна перспектива ще има негативен натиск върху еврото, доколкото Италия и Европейската комисия трудно ще постигнат компромис по отношение на италианския бюджет за следващата година.

Валутните трейдъри тази седмица очакват публикуването на т.нар. "бежова книга" - Beige Book, - регионален икономически обзор за САЩ, както индекса на потребителското доверие. В петък търговският департамент ще обнародва и предварителните данни за ръста на БВП през третото тримесечие.

На целия този фон общата валута днес сутринта се покачва спрямо американската с 0,11% - до $1,1527 при курс $1,1514 в края на петъчната търговия.

Стойността на еврото расте и спрямо йената - с 0,23%, до 129,88 йени в сравнение със129,58 йени в предходната сесия.

Курс доларът в същото време се покачва по отношение на японската валута до 112,68 йени при ниво от края на петъчната търговия 112,55 йени за долар.