Централната банка на САЩ предприе сериозни мерки с цел да подкрепи американската икономика при ескалиращата криза с коронавируса, съобщават световни агенции.

ФЕД пристъпи към най-драматичния си ход от финансовата криза през 2008 година насам, като свали основния лихвен процент в диапазона 0-0,25% от 1-1,25%. В допълнение от финансовата институция обявиха програма за изкупуване на ценни и ипотечни книжа за 700 милиарда долара в опит да предотврати драстично свиване на американската икономика.

Инвеститорите обаче не са впечатлени от действията. Фючърсите на американската борса отчетоха спад от 5% малко след началото на търговията. Австралийските акции също спаднаха със 7% в началото на търговията в Азия.

Действията на резерва са безпрецедентни, след като само преди няколко седмици извънредно намали лихвата.

Председателят на централната банка Джеръм Пауъл заяви, че очаква кризата с вируса да окаже сериозно въздействие върху икономиката в краткосрочен план, но в дългосрочен все още има голяма несигурност и неяснота.

Федералният резерв подчерта, че ще държи лихвите на новото ниско ниво, докато икономиката не преодолее последните събития и не постигне двете си цели - стабилни цени и силен пазар на труда.

През последните седмици борсите в САЩ отчетоха най-големия спад от десетилетия. Всички пазари в страната са в "мечи" територия, което означава, че са изгубили 20% или повече от последните най-високи нива.

Много икономисти прогнозират, че САЩ ще изпаднат в рецесия в резултат на коронавируса, с което ще се сложи край на най-дългия период на икономическо развитие в историята на страната