Финансовите министри от Европейския съюз ще обсъдиха в понеделник как да създадат бюджет за страните, които споделят единната валута, за да помогнат на еврозоната да се интегрира по-тясно, информира Reuters.

Отправната точка е съгласие на лидерите на ЕС от декември, според което бюджетът на еврозоната трябва да бъде част от по-широкия, седемгодишен бюджет на ЕС, за който все още предстои да се определи точния му размер и характеристики.

Бюджетът на еврозоната ще бъде за "конвергенция и конкурентоспособност" на 19-те държави, които споделят еврото, и на доброволни начала за онези държави, които са свързали своя обменен курс с Обменно курсовия механизъм (ERM ІІ) - двугодишната чакалня за еврото, към която България изяви официално желание да се присъедини в най-скоро време.

Очаква се трудна дискусия, защото мненията се различават значително.

Франция, която има най-амбициозни планове, настояваше за голям, отделен фонд за еврозоната, финансиран от специални данъци и национални вноски.

Париж би искала парите да бъдат на разположение за стабилизиране на икономиката на еврозоната в случай на сътресения, както и за повишаване на конкурентоспособността и за подпомагане на сближаването на икономиките на страните.

Германия би предпочела малък бюджет и нейният финансов министър Олаф Шолц огласи идеята да го използва, за да помогне да се плащат обезщетения за безработица в страни, които минават през икономически спад.

Холандия изобщо не вижда нужда от бюджет на еврозоната.

"Това ще бъде трудна дискусия, защото хората не са съгласни," заявява старши официален представител на еврозоната, участващ в подготовката на преговорите.

Лидерите на ЕС искат да вземат решение относно окончателните характеристики на бюджета през юни, тъй като преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, който възлиза на около 1% от брутния национален доход на ЕС, набират скорост.

Бюджетът на еврозоната трябва да бъде съгласуван с други политики на ЕС и да подлежи на критерии и стратегически насоки от правителствата на еврозоната, решиха лидерите през декември.

Европейската комисия, която в крайна сметка ще трябва да подготви окончателния вариант на предложението за бюджета на еврозоната, преди тя да стане закон на ЕС, досега е предложила той да бъде 55 милиарда евро.

От тази сума 25 милиарда евро ще дойдат от бюджета на ЕС и ще бъдат използвани за подкрепа на реформите и сближаването между икономиките, а останалите 30 милиарда ще бъдат заеми, гарантирани от бюджета на ЕС, за подпомагане на инвестиции в държави, изправени пред временни икономически сътресения.