Френският финансов министър Брюно льо Мер заяви днес, че подкрепя идеята за раздаване на "бензинови ваучери", за да се помогне на домакинствата с ниски доходи да се справят с покачването на цените на горивата. Според министъра, тази мярка е за предпочитане пред намаляването на данъците върху бензина.

"Предпочитам бензиновите чекове пред намаляването на данъците", посочи Льо Мер пред френското радио Europe 1, съобщи БНР.

Френският министър на околната среда Барбара Помпили, от своя страна, заяви пред телевизия France 2, че правителството се опитва да въведе въпросните "бензинови ваучери", но това е сложен процес.

Финансовият министър Брюно льо Мер отбеляза още, че френската държава може да получи допълнително 2,5 млрд. евро приходи от ДДС за 2021 г., ако цените на енергията останат на сегашните високи нива. Той уточни, че това всъщност не е допълнителен фискален приход за държавната хазна, тъй като тя вече е изхарчила над 5 млрд. евро за подпомагане на домакинствата да плащат сметките си за отопление.

Франция обвини Renault и Volkswagen в манипулиране на дизеловите емисии

Франция обвини Renault и Volkswagen в манипулиране на дизеловите емисии

Компаниите трябва да внесат банкови гаранции по €60 милиона за компенсационни плащания

Намаляването на данъка върху добавената стойност (ДДС) или вътрешният данък върху потреблението на енергийни продукти (TICPE) "не е правилният вариант" за справяне с настоящата ситуация, посочи Льо Мер. По думите му, това може да доведе едновременно до "задушаване" на икономическия растеж и до намален данъчен приход.

"Намалението с един цент на цената на литър гориво означава половин милиард евро по-малко данъци за хазната", добави френският финансов министър.

Понастоящем ваучери за енергия се предоставят на близо 5,5 милиона домакинства във Франция.