Френските власти са обвинили Renault SA в манипулиране на данни за дизеловите емисии, се казва в съобщение за пресата от автомобилната компания.

Renault ще плати 20 милиона евро (24,4 милиона долара) като обезпечение, включително 18 милиона евро за евентуални щети и глоби. Компанията трябва също да предостави банкова гаранция за 60 милиона евро за потенциални компенсационни плащания, пише finmarket.ru.

Renault отрече обвиненията, че компанията е използвала специален софтуер за манипулиране на данните за емисиите на дизеловите си автомобили.

Производителят на Mercedes плаща глоба от $2,5 милиарда заради дизеловите емисии

Производителят на Mercedes плаща глоба от $2,5 милиарда заради дизеловите емисии

Компанията изтегли дизеловите си предложения от САЩ

От германският концерн Volkswagen заявиха в сряда, че френските власти преди това са повдигнали подобни обвинения срещу комапнията. Според Франс прес обвиненията за манипулиране на емисиите са повдигнати на 6 май. Източникът на агенцията каза, че на германския производител на автомобили е било наредено да внесе залог в размерна 10 милиона евро, както и да предостави банкова гаранция за 60 милиона евро.

"Дизеловият скандал" избухна през 2015 г., когато германският производител Volkswagen призна, че е инсталирал специален софтуер на своите дизелови автомобили, който подценява данните за отработените газове.

Volkswagen с нова рекордна глоба заради Дизелгейт

Volkswagen с нова рекордна глоба заради Дизелгейт

Санкцията, наложена в Австралия, е от 86 млн. долара

След това френските власти започнаха да тестват дизелови двигатели в някои автомобили, пише френският вестник Le Figaro. През януари 2016 г. в седалището на Renault беше извършен обиск.

През 2017 г. френската прокуратура започна разследване на Renault, за да установи дали компанията практикува практики, които правят дизеловите автомобили "опасни за здравето на хората и животните", отбелязва The Wall Street Journal.

Дизелов скандал може да спре продажбите на Suziki Vitara и Jeep Grand Cherokee в Европа

Дизелов скандал може да спре продажбите на Suziki Vitara и Jeep Grand Cherokee в Европа

Двата автомобила изпускат повече вредни емисии от позволеното и лъжат на тестовете