Daimler постигна споразумение с правителството на САЩ, при което автомобилният гигант ще плати глоба в размер на 1,5 млрд. долара за прекратяване на разследване на властите за използването на таен софтуер, чрез който бяха понижени емисиите на 250 хил. автомобила, продадени в страната, предаде Reuters.

От тази сума, 875 млн. долара са санкции по Закона за чистия въздух, допълнителните глоби възлизат на 70 млн. долара, а още 546 млн. долара ще бъдат платени от компанията за коригиране на засегнатите превозни средства, става ясно от документите по делото.

Като част от споразумението Daimler ще плати и на Калифорния 285,6 млн. долара, а отделно от това германската компания постигна отделно споразумение със собствениците на самите дизелови автомобили на стойност 700 млн. долара. То тепърва трябва да бъде одобрено от съда, което вероятно ще се случи през лятото, но с него разходите на гиганта за скандала нарастват до почти 2,5 млрд. долара.

През декември Министерството на правосъдието заяви, че споразумението гарантира, че Daimler ще "отстрани софтуера на около 250 хил. превозни средства без разходи за потребителите" и ще елиминира наднорменото замърсяване на въздуха.

Дизеловите превозни средства са подложени на разследване в Съединените щати, откакто Volkswagen призна през 2015 г., че е инсталирал таен софтуер на 580 хил. превозни средства в страната, който им позволява да занижат декларираните емисии.

През 2019 г. Daimler се съгласи да плати 870 млн. евро глоба в Германия за нарушаване на регулациите за дизелови емисии. Както Volkswagen, така и Daimler спряха продажбите на дизелови автомобили в САЩ.

Fiat Chrysler, който сега е част от Stellantis, постигна споразумение за 800 млн. долара през 2019 г., за да прекрати разследванията на регулаторите и собствениците на автомобили, че използва нелегален софтуер, който дава фалшиви резултати при тестовете за дизелови емисии.

Миналата седмица Stellantis заяви в декларация за ценни книжа, че продължава да води преговори за прекратяване на продължаваща проверка на Министерството на правосъдието на САЩ и преди това е отделил 200 милиона евро за решаване на проблема.