Федералният съд на Австралия потвърди глобата в размер на 86 млн. долара, наложена от местната комисия за конкуренцията и защита на потребителите заради хилядите съдебни дела срещу автомобилната компания, заведени от потребители на континента, чувстващи се излъгани заради количеството вредни емисии от колите си, предаде Reuters.

Това е най-високата санкция, налагана в Австралия до момента. Благодарение на нея концернът продължава да понася финансови удари заради сагата с емисиите на дизеловите си автомобили (останала известна като Дизелгейт), която се разрази през 2015 г. Тогава стана ясно, че компанията използва незаконен софтуер за издържането на тестовете за замърсяване. През последните четири години тя плати милиарди долари заради това.

Volkswagen може да се откаже да прави нов завод в Източна Европа?

Volkswagen може да се откаже да прави нов завод в Източна Европа?

Част от готвеното производство за базата може да бъде преместено в Словакия, твърдят германски медии

По думите на председателя на Австралийската комисия за конкуренцията и защита на потребителите Род Симс посочи, че размерът на санкцията трябва да даде представа на бизнесите какви глоби могат да очакват от ръководения от него орган в бъдеще. Предвид разширените правомощия на регулатора глоби от над 100 млн. австралийски долара (почти 69 млн. щатски долара) няма да са рядкост.

Отделно от тази глоба, Австралийската комисия по ценните книжа и инвестициите започна гражданско производство във федералния съд срещу Volkswagen Financial Services Australia. Според обвинението компанията не е проверявала доходите на почти 50 хил. потребители, закупили автомобили на лизинг от нея, преди да ги финансира.

Lamborghini скоро може да не е част от Volkswagen

Lamborghini скоро може да не е част от Volkswagen

Германският концерн се опитва да следва стратегията на Fiat, която отдели Ferrari

Според обвинението тази практика се е наблюдавала между 20 декември 2013 и 15 декември 2016 г. Максималният размер на глобата, която Volkswagen може да получи за това, е 1,2 млн. щатски долара за периода до 31 юли 2015 г. и още 1,3 млн. долара за следващия.