Германия очаква световните финансови лидери тази седмица да подкрепят ново разпределение от $650 млрд. в Международния валутен фонд, които да отидат в допълнителна помощ на икономиките на държавите, засегнати във времена на пандемия.

"Това е разумна цифра", казва висш служител на германското Министерство на финансите, цитиран от Reuters.

Средствата трябва ще бъдат отпуснати през тази седмица. Освен настояването от страна на Германия, идеята е подкрепяна и от новата администрация на САЩ. Все по-широко съгласие има и сред членовете на МВФ. Очаква се сумата да бъде добавена към Фонда за извънредни ситуации като парите ще бъдат на разположение през август тази година.

Новото разпределение на финансови средства от МВФ ще бъде от най-голяма полза на държавите, които страдат най-много финансово от пандемията. Приблизително 42% от тези $650 млрд. ще бъдат разпределени именно за най-бедните страни по света.

Темпото на ваксинация, масовият достъп до ваксини, както и икономическото развитие са много различни в различните държави. Именно поради тази причина, финансовата инжекция към спешните резерви на МВФ има за цел да намали разликата в икономическото възстановяване между богатите и бедните страни.

Кои са дарителите във Фонда за солидарност, свързан с Covid-19?

Кои са дарителите във Фонда за солидарност, свързан с Covid-19?

В глобалния фонд за отговор на Covid-19 вече има над 600 000 дарители