Гърция възнамерява да изплати дълга си към Международния валутен фонд, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на пресконференция в неделя.

"Ще върнем заемите на МВФ. Това искане ще бъде изпратено до Еврогрупата в петък. Ще спестим 75 милиона евро годишно", каза Мицотакис, припомняйки, че Гърция сега има възможност да вземе по-евтини заеми от тези от МВФ.

Гърция маха и последната пречка към свободното движение на капитал в страната

Гърция маха и последната пречка към свободното движение на капитал в страната

За първи път от 2015 година насам

Общият дълг на Гърция към фонда в момента е около 9,8 милиарда евро. Преди това Атина искаше да изплати скъпата част от заема на МВФ, който е 3,8 милиарда евро и има лихва 5,1%. Съгласно процедурата Фондът, ESM и Еврогрупата ще бъдат официално информирани за намерението на гръцкото правителство, доколкото се изисква одобрение от парламентите на някои страни като Германия.

Пазарът оцени гръцкия дълг като по-сигурен от американския

Пазарът оцени гръцкия дълг като по-сигурен от американския

Междувременно доходността по десетгодишните германски облигации вече 80-и ден е в отрицателна територия

Предишното правителство на Гърция също обяви планове за погасяване на заема от МВФ преди няколко месеца.

В продължение на няколко години на Гърция беше отказана възможността да се кредитира от международните финансови пазари поради дълбоката икономическа криза. Страната получи заеми по програми за финансова помощ от три международни кредитора в замяна на реформи и политика на "затягане на коланите".

Еврокомисията одобри отпускането на 1 милиард евро за Гърция

Еврокомисията одобри отпускането на 1 милиард евро за Гърция

Атина изпълнява задълженията си след излизането от програмата за финансова помощ

През август 2018 г. Гърция излезе от програмите за финансова помощ, продължили осем години.

През 2018 г. националният дълг на Гърция възлиза на повече от 357 милиарда евро, или 192,4% спрямо БВП. През 2017 г. държавният дълг възлиза на 328.704 милиарда евро (182.4% от БВП). Този на публичния дълг се обяснява с факта, че Гърция получи голяма сума за "въздушна възглавница" (cash buffer) преди да се оттегли от кредитните споразумения.