От Европейската комисия заявиха, че Гърция изпълнява задълженията си след излизането от програмата за финансова помощ, която позволява на Атина да получи 1 милиард евро, предаде Ройтерс. 

Отпускането на новите средства, което трябва да бъде одобрено от финансовите министри на страните от еврозоната на среща в петък. Това ще увеличи паричните буфери на Гърция и ще позволи на страната да взима заеми при по-благоприятни лихви. 

Защо Гърция е любима страна на рисковите инвеститори

Защо Гърция е любима страна на рисковите инвеститори

Те смятат, че икономиката ще се възстанови и инвестират усилено

Положителната оценка на Европейската комисия в сряда последва одобрението от гръцкия парламент миналата седмица на реформа, насочена към облекчаване на събирането на вземания от банките. Очаква се тази стъпка да намали тежестта на лошите дългове върху балансите на гръцките кредитори. 

Отпускането на тези близо 1 млрд. евро, което трябва да бъде одобрено тази седмица, ще бъде първата част от пакета от помощи от 4,8 млрд. евро, който кредиторите от еврозоната са обещали да предоставят на Атина до 2022 г., при условие че продължи реформите. 

Гърция иска да погаси по-рано дълга си към Международния валутен фонд

Гърция иска да погаси по-рано дълга си към Международния валутен фонд

Заемите от институцията са по-скъпи от тези от еврозоната и от пазарите

През август 2018 г. Гърция приключи стартиралата през 2010 г. програма за финансова помощ. В продължение на осем години "Тройката" международни кредитори предостави на страната нисколихвени финансови средства в замяна на тежки реформи и политика на строги икономии. Сред тях най-болезнените бяха намаляването на заплатите и пенсиите, повишаването на данъците и пенсионната възраст. 

Тази външна финансова подкрепа беше най-продължителната помощ, предоставена на държавите от ЕС след международната финансова криза през 2008 година.