Гърция отдавна планира да изплати част от заемите си към Международния валутен фонд по-рано от очакваното - и скоро тази идея може да се осъществи, пише Bloomberg.

Ранното погасяване на скъпите заеми от МВФ е отдавнашна амбиция на гръцкото правителство, което търси начин да намали разходите по покриване на дълга си. Атина е все по-близко до изпълняване на обещаните реформи, които ще отключват €1 милиард евро помощ от еврозоната.

Засега кабинетът на премиера Алексис Ципрас не е подал формално искане за ранно погасяване, но източници на изданието посочват, че правителството работи активно по тази стъпка.

Защо Гърция и Испания повишават минималните заплати въпреки високата безработица?

Защо Гърция и Испания повишават минималните заплати въпреки високата безработица?

Как ще се отрази на икономиката този експеримент преди избори

Миналото лято Гърция и кредиторите ѝ подписаха важно споразумение за предоговаряне на условията по изплащането на планините дълг. Задлъжнялостта на южната ни съседка е около 180% от брутния ѝ вътрешен продукт.

По-ранно изплащане на вноските към МВФ ще намали разходите на страната през следващите години, тъй като тези заеми са по-скъпи от тези, отпуснати от еврозоната, както и от тези, които Атина зае от пазарите.

Ходът може да помогне и политически на партията на Ципрас, която се изправя пред избори тази година.

Погасяването първо трябва да бъде одобрено от еврозоната. Все още не е ясно дали всички страни, особено Германия, ще бъдат съгласни на подобен ход.

Инвеститорите в имоти се връщат в Гърция. Сделките са скочили със 172% за година

Инвеститорите в имоти се връщат в Гърция. Сделките са скочили със 172% за година

Най-голям интерес има към Атина и към луксозните курорти в страната