Евангелия Коскина тъкмо е получила първото си увеличение на заплатата от шест години насам, но се притеснява, че това може да е лоша новина за кафенето, в което работи, разказва The Wall Street Journal.

Гърция, както и Испания, тази година взеха решение да увеличат рязко минималните работни заплати, въпреки все още високата безработица, останала от дългата дългова криза, в която изпадна континента. И в двете държави левите правителства залагат - въпреки икономическата теория - че подобни увеличения ще бъдат добри за растежа и заетостта, както и за подкрепата им на предстоящите избори.

Увеличението на минималната заплата в Гърция - първото от десетилетие насам - увеличава доходът от труд на Коскина до €650 до €586. Но сумата все още е далеч от достатъчна, за да ѝ помогне да се изнесе от къщата на родителите ѝ. Все пак тя казва, че сега ще може да си позволи шофьорски курсове.

"Но знам, че за моят шеф ще е трудно да си позволи увеличението за мен и тримата ми колеги", казва тя. "Той ще трябва да увеличи цените за първи път от години, за да компенсира разхода".

Докато Гърция увеличава минималната заплата с 11%, Испания взе решение за 22% увеличение до €900. Критиците посочват, че по-висока минимална заплата е последното нещо, от което тези икономики се нуждаят, след като милиони не могат да си намерят работа. Безработицата намалява в последно време, но остава на високи нива - 14,1% в Испания и 18,5% в Гърция, в сравнение с 3,2% в Германия и 3,6% в Холандия, по данни на Евростат.

Минималната заплата в Испания става €900

Минималната заплата в Испания става €900

Увеличението от 22 процента влиза в сила от 2019 година

"Рязко увеличение на минималната заплата може да спре, или дори да обърне, сегашната тенденция за намаляване на безработицата. Може да доведе и до ръст на сивата заетост, да разруши конкурентоспособността на икономиката и да удари толкова нужния ръст на износа", казва Панос Цаклоглу, професор по икономика в Университета в Атина. Какъвто и ръст да има на потребителските разходи, той ще е за кратко, смята професорът.

Други икономисти се изказват по-ласкаво за хода.

"По-високите заплати ще подкрепят разходите на домакинствата, което ще доведе до позитивно развитие за икономиката и повече работни места", смята Реймънд Торес, икономист в института Funcas. Но смята, че увеличенията трябва да са по-плавни.

Все пак, тъй като нивата на средните заплати в тези страни отстават под 60% от средните, икономиката може да поеме ръста, уверен е той.

Икономиката на Гърция бавно се възстановява след осем тежки години на финансова подкрепа отвън и остава една от най-крехите в еврозоната. Испания, която също имаше нужда от подкрепа, се възстановява далеч по-силно.

Икономиката на Гърция вероятно ще разочарова с по-слаб от очакваното растеж през 2019-а

Икономиката на Гърция вероятно ще разочарова с по-слаб от очакваното растеж през 2019-а

Основна причина за това е забавянето на растежа в еврозоната

През последните три месеца на 2018 г. брутният вътрешен продукт на Гърция нарасна с едва 0,1 процента след девет последователни тримесечия на експанзия. През цялата 2018 г. ръстът бе 1,9%. Посоката остава позитивна, но развитието е твърде бавно.

В същото време Испания е сред бързо растящите икономики през последните години въпреки политическата несигурност. От 2015 до 2017 г. тя нарасна с по над 3% годишно, а за 2018 г. оценката е 2,5%.

В замяна на финансовата подкрепа еврозоната изиска от Испания и Гърция промени в законите, свързани с пазара на труда, като целта бе увеличение на износа и подкрепа за заетостта, благодарение на по-ниските заплати. Но подобни политики не се приеха добре от работещите.

На 28 април испанското ляво правителство се изправя пред национални избори. В Гърция гласоподавателите ще се явят пред урните през октомври. Данните сочат, че Сириза изостава от консеративната "Нова демокрация" с 14%.

Испания повиши минималната заплата с 4% миналата година и с 8% през 2017 г., което не спря свиването на безработицата. Марко Бартоломе, който плаща над минималната заплата в кафенетата си в Барселона, очаква ръстът да се отрази позитивно за бизнеса му.

"Качеството на живот ще се покачи за много. Хора с 22% повече пари в джоба означава по-щастливи хора, които ще искат да ги изхарчат в хубаво кафене или за добър обяд", казва той.

Изследвания от редица страни показват, че умереното повишаване на минималните заплати в силна икономика не натежават над заетостта. Но все пак това зависи от нивата на МРЗ и икономическите фактори.Централната банка на Испания изчислява, че общо 125 хил. работни места могат да бъдат загубени заради увеличението, което влезе в сила през януари.

До 11 000 лева месечно: Какви заплати вземат мениджърите у нас?

До 11 000 лева месечно: Какви заплати вземат мениджърите у нас?

Проучване дава отговор