Централната банка на Гърция очаква икономиката на страната да разочарова с представянето си за 2019 година, като изчисленията на финансовата институция предполагат, че тя няма да нарасне с повече от 2%.

Подобен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) би бил под очакванията на правителството и на кредиторите на южната ни съседка.

Основно по-слабото представяне ще бъде предизвикано от спада на БВП в еврозоната, който ще се отрази на гръцкия износ. Все пак тези изчисления отговарят на прогнозите на някои от анализаторите в Атина, пише местното издание Kathimerini.

Правителството обяви цел от ръст в размер на 2,5% за тази година, докато от Международния валутен фонд (МВФ) очякват той да бъде в рамките на 2,4%. Няколко дни по-рано Европейската комисия потвърди изчисленията от зимната си прогноза за растеж от 2,2 на сто.

От Централната банка на Гърция посочват, че ръстът на БВП през настоящите 12 месеца ще бъде подобен на постигнатия през 2018 година такъв от 1,9 на сто.

Изчисленията идват в резултат на прогноза за по-сериозно забавяне на ръста на износа на стоки и услуги до 3,5% от 8,8% за миналата година основно заради забавянето на еврозоната. От друга страна очакванията са за нарастване на вноса с 4,4 на сто при ниво от 2,9 на сто за 2018 година.