Гърция премахва всички останали активни ограничения пред свободното движение на капитали извън страната четири години, след като страната ги въведе като част от ангажиментите пред нейните кредитори.

"Контролът на капиталите остава в миналото", коментира пред парламента новият министър председател Кирякос Мицотакис в понеделник.

Той обяви промяната пред гръцките депутати, като стана ясно, че ограниченията отпадат окончателно от 1 септември.

Те бяха въведени за първи път през юни 2015 година от бившият премиер Алексис Ципрас след постигането на споразумение с кредиторите.

През 2015 година заради масовото теглене на пари от гръцките банки правителството в Атина нареди те да спрат работа в рамките на една седмица. Тогава в сила влезе и капиталовия контрол, като неговата цел беше да ограничи изтичането на средства от страната.

По думите на финансовия министър Христос Стайкурас решението за премахването на ограниченията е съобразено с Централната банка на Гърция, както и с европейските органи.

"Тази стъпка ще помогне на страната да подобри суверенния си рейтинг и да покаже, че банковата система се стабилизира", посочва той.