PolyNetwork, която обработва криптотрансакции върху различни блокчейн платформи, е станала жертва на кибератака. Неизвестен засега хакер е успял да открадне криптоактиви на стойност над $600 млн. в "най-голямата атака в DeFi историята".

DeFi е съкращения на децентрализирани финанси. Протоколи като PolyNetwork позволяват на трейдърите да разменят токени на различните блокчейн мрежи - например bitcoin за ethereum.

Засегнати са десетки хиляди хора, казват от организацията. Около $33 млн. в стейбълкойна Tether, които са били част от кражбата, са замразени от компанията издател, което ги прави безполезни за хакера. Мащабът на кражбата е наравно с атаките срещу Coincheck и Mt Gox.

Ръководството се обърна към хакера в социалната мрежа Twitter и ги подкани да установят комуникация и да върнат откраднатата криптовалута. В съобщение до компанията, той заяви, че е можел да открадне и милиард, но "не е заинтересован от парите". Няколко часа след атаката той поиска адрес на портфейл, контролиран от PolyNetwork, за да върне криптоактивите. Засега това не се е случило.

По-рано киберкомпанията SlowMist съобщи, че е успяла да установи IP адреса на хакера.

DeFi услугите стават все по-популярни - и за потребителите, и за хакерите. От всички кибератаки тази година, тези свързани с DeFi приложенията съставляват 60% от общия обем, при 20% през 2020 г., според CipherTrace.