Английската централна банка повиши основния си лихвен процент с половин процентен пункт (с 50 базисни пункта) до 3,5% стремейки се да обуздае растящите цени в страната.

Това е най-високият лихвен процент за последните 14 години. Увеличението означава и по-високи плащания по ипотечни кредити за много хора, които се борят и с поскъпването на живота като цяло.

Инфлацията във Великобритания се покачва с най-високите темпове от повече от 40 години. Повишаването на основната лихва на теория би трябвало да насърчи хората да вземат по-малки заеми и да харчат по-малко, като спестяват повече, а това би трябвало да помогне за намаляване на темповете на инфлацията.

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Фед на САЩ със 7-мо повишение на основната лихва за годината, ще продължи и през 2023-а

Основната цел продължава да е сдържане темпа на инфлацията

Инфлацията през ноември от 10,7% на годишна база - макар и малко по-ниска от октомври - продължава да е в пъти по-висока от целта на Централната банка от 2%.

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли заяви, че има "първи проблясъци" за намаляване на цените, но и че още "много дълъг път трябва да се извърви".

Вчера стана ясно, че Фед на САЩ вдигат основните ли лихви - също с по 50 базисни пункта. Индикациите бяха, че тенденцията ще продължи и през 2023 година.

Предвижданията са, Английската централна банка да продължи да вдига основната лихва и през следващата година.

ЕЦБ отново вдигна основните лихви - този път по-умерено

ЕЦБ отново вдигна основните лихви - този път по-умерено

Осезаем спад на инфлацията се очаква чак през 2025 година