Реализираната капитализация на етер се е увеличила с близо 50% през януари досега и тя постигна нова рекордна стойност над 70 милиарда долара, според CoinMetrics.

Данните показват, че реализираната горна граница на Ethereum се е увеличила повече от три пъти, откакто спадна под 25 млрд. долара по време на катастрофата "Черен четвъртък" през март 2020 г.

Показателят за реализирана капитализация изчислява стойността на предлагането на криптоактив в зависимост от това кога всяка единица е била последно преместена по веригата. Индикаторът се стреми да оцени действително платената цена за всеки етер в обращение, вместо просто да умножи текущата цена по общото предлагане, както прави пазарната граница. Реализираният лимит обаче не може да отчита койни, които се търгуват само на централизирани борси и не се движат по веригата.

Индикаторът е проектиран да предложи начин за компенсиране на загубени или непотърсени монети, като се игнорира тяхната оценка от момента, в който всяка единица е била прехвърлена за последен път във веригата.

Като игнорира колебаещата се капитализация на неактивните монети, реализираната капитализация служи като сигнал за това кога нов капитал се влива на даден пазар, като CoinMetrics заключава, че много нови инвеститори може да са купували от опитните етер китове по време на бичия пазар през януари.

Докладът също така отбелязва 5% скок в броя на портфейлите етер, съдържащи повече от 10 хил. единици от криптовалутата, като в момента 1 241 портфейла държат етер в размер на 13,8 млн. долара или повече. Затова CoinMetrics заключава, че "институционалните инвеститори започват да купуват етер".

Ръстът на реализираната капитализация на криптовалутата изглежда надмина този на биткойн през миналата година, като Glassnode съобщи, че реализираната капитализация на биткойн е нараснала с 50% от началото на 2020 г. към 15 декември. Данните на CoinMetrics показват, че Ethereum е имал ръст от 85% през същия период.