В индийската икономика ще продължат да се изливат още средства срещу рецесията, която беше засилена от мерките срещу коронавируса. След като вчера стана ясно, че правителството е приготвило поредния пакет на стойност 264 млрд. долара, днес и Световната банка обяви, че ще подпомогне страната, предаде CNN.

Подкрепата на глобалната институция ще е на стойност 1 млрд. долара, които ще бъдат отпуснати на два транша - 750 млн. долара през настоящата фискална година, която стартира на 1 април, и още 250 млн. долара през фискалната 2021 г.

Сумата ще бъде добавена към вече съществуващата програма на премиера за бедните (Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana), а средствата ще бъдат предоставяни като трансфери и хранителна помощ за най-бедните жители на страната, включително имигрантите и заетите в сивата икономика.

Индия налива още $264 милиарда в икономиката си

Индия налива още $264 милиарда в икономиката си

Въпреки трудностите, породени от мерките срещу коронавируса, страната ще удължи срока им на действие и ще обяви нови регулации

"В отговор на пандемията от коронавирус по света, правителствата бяха принудени да затворят икономиките и да въведат безпрецедентни мерки за социално дистанциране", каза директорът на Световната банка за Индия Жунаид Ахмад. "Тези мерки обаче оказаха ефект върху икономиките и заетостта, особено в неформалния сектор."

Според него отпускането на пари и хранителни помощи ще подпомогне бедните и ще създаде "безопасен мост" към времената, в които икономиката ще се възстанови. Това е вторият транш на Световната банка на стойност 1 млрд. долара към Индия, след като през април бяха отпуснати средства за здравния сектор на страната.