След като през февруари индийското правителство инжектира 40 млрд. долара в икономиката си и започна да "спасява" банките в страната, властите вече вадят "големите оръдия" в борбата срещу забавянето на стопанството, предаде BBC. Новият пакет от мерки, които ще бъдат предприети, е на стойност впечатляващите 20 трлн. рупии или около 264 млрд. долара.

Причината, разбира се, е ударът върху растежа, нанесен от мерките за социално дистанциране и затваряне на бизнеси. Основен фокус на разходната политика са именно малките компании в страната, както и новите безработни, и земеделците, посочи министър-председателят Нерендра Моди в телевизионно обръщение, но се въздържа от конкретика, която трябва да бъде предоставена от финансовия министър Нирмала Ситараман през следващите дни.

Индия ще инжектира $40 милиарда в опит да се размине с рецесията

Индия ще инжектира $40 милиарда в опит да се размине с рецесията

Производството в страната продължава да затъва, а властите ще наливат пари в инфраструктура

Размерът на мерките възлиза на 10% от брутния вътрешен продукт на петата по големина икономика в света. "Фокусът на пакета е насочен върху земята, труда, ликвидността и законите", каза Моди. "Той ще подпомогне различни сектори на икономиката, включително производството на памук, средните и малките компании, работещите, средната класа, някои индустрии и други."

Въпреки проблемите, които мерките срещу коронавируса създадоха, премиерът посочи, че те ще бъдат удължени и след 17 май, както и че дотогава ще бъдат въведени още правила. От BBC припомнят, че мерките срещу коронавируса бяха въведени на 25 март, а от тогава досега десетки милиони индийци понесоха удар заради решението на властите. Най-бедните са и най-засегнати от кризата.

Графика: Безработица в Индия

Източник: Tradingeconomics

Скоро след въвеждането на мерките в страната, правителството започна програма на стойност 1,7 трлн. рупии под формата на директни плащания и хранителни припаси. Въпреки това властите са обвинявани, че трябваше да осигурят още повече средства - нещо, което те на практика обявяват днес.

Освен увеличаването на безработицата, която нарасна до почти 8% още през февруари, т.е. преди въвеждането на извънредното положение, индустрията на страната понесе тежък удар. Автомобилните производители губят милиарди долари на седмица от повече от месец насам, особено като се има предвид, че през април страната постави глобален антирекорд с точно 0 продадени нови автомобили.

Индия постави рекорд по автомобилни продажби: 0 нови сделки през април

Индия постави рекорд по автомобилни продажби: 0 нови сделки през април

Аутомотив секторът губи по 306 млн. долара на ден