В много страни по света данните за продажбите на автомобили ускориха спада си драматично след въвеждането на извънредното положение. В САЩ през април броят на закупените нови коли е с над 50% по-нисък от април 2019 г., а във Великобритания те спаднаха до най-ниската си стойност от Втората световна война насам.

Колкото и да са негативни тези данни, нито една страна не "изпреварва" Индия, в която сделките с нови автомобили са били точно 0, което прави спад от 100% на годишна основа спрямо април 2019 г., когато са били продадени над 247 хил. пътнически автомобила, почти 70 хил. товарни и 1,7 млн. дву- и триколесни моторни превозни средства.

Продажбите на нови автомобили във Великобритания се сринаха до най-ниското си ниво от 1946 г.

Продажбите на нови автомобили във Великобритания се сринаха до най-ниското си ниво от 1946 г.

Спадът през април е 97%

Заради това представяне на пазара, местната аутомотив индустрия търпи загуби от 306 млн. долара на ден, сочат данни на Society of Indian Automobile Manufacturers. Сред най-големите губещи са Mahindra & Mahindra, Maturi Suzuki, Hyindai, MG Motor и Toyota Kirloskar.

Тези производители бяха изправени пред спад на продажбите на годишна основа още преди стопанството на страната да бъде регулаторно замразено. През март, Mahindra & Mahindra отчете свиване на сделките с 90%, а в по-малка степен бяха засегнати Maruti Suzuki (48%).

Сорос инвестира в стартъп, помагащ на компаниите да електрифицират автомобилните си паркове

Сорос инвестира в стартъп, помагащ на компаниите да електрифицират автомобилните си паркове

Amply Power получи $13,2 млн.

Прогнозата е изключително слабото състояние на пазара да се наблюдава поне още месец, най-малкото защото извънредното положение беше удължено до след средата на май, а автомобилните производители, за разлика от тези в Европа, все още не са подновили работата си. Наскоро те се обърнаха с писмо към местното министерство на здравеопазването с молба да им се разреши да възобновят дейност.