Централната банка на Ямайка е поредната институция, която иска да пуска своя дигитална национална валута, предаде Cointelegraph. За целта тя е започнала да си партнира с ирландската компания eCurrency Mint, след като тя спечели конкурс, организиран от финансовата институция.

Пилотното пускане на протокола трябва да е готово през май, като то ще се случи във Fintech Regulatory Sandbox, а ирландската фирма ще осъществи тестването и поддръжката. Очаква се първите реални изпитания да се случат около декември.

Ако нещата вървят по план, eCurrency Mint също ще работи за цялата инфраструктура по дигиталната валута, когато тя започне да бъде пускана по-масово, вероятно около след година. Според банката тя ще може да се използва от индивиди и от компании.

Страната традиционно е отворена към криптовалутите като концепция, като даже местната фондова борса участва в търговията им. Това е отношение, което по принцип се наблюдава в региона, като освен централната банка на Ямайка, тази на Бахамите също обяви, че ще пуска дигитална валута.

В някой момент е възможно страните да създадат собствена единна криптовалута, обединена под егидата на Източния карибски валутен съюз.