Група инвеститори настоява венецуелското правителство да изплати и лихвите, и главницата по облигации на стойност $1,5 милиарда, чийто падеж е през 2034 година, правейки битката между облигационерите и президента Николас Мадуро още по-ожесточена, пише The Wall Street Journal.

Групата от пет инвестиционни компании притежава облигации за около $380 милиона, който е в дифолт от януари, според S&P Global Ratings. Неплащането, както и размерът на дела, който компаниите притежават, дава на групата да поиска незабавно плащане, казва техният адвокат Марк Стенсил.

"За съжаление, страната спря да извършва плащания по тези облигации", казва той. "Затова моите клиенти упражняват правото си според договорните отношения да защитят своите интереси".

Goodyear напуска Венецуела и подарява по 10 гуми на работниците

Goodyear напуска Венецуела и подарява по 10 гуми на работниците

Инфлацията в социалистическата държава достигна 1,3 милиона процента

Инвеститорската група е първата, която изисква пълно плащане по венецуелски дълг от потъването на социалистическата държава в спирала на пресрочни платежи в края на миналата година. Според Миту Гулгати, икономически професор в Duke University, това ще накара и други облигационери да поискат пълно плащане.

Говорител на венецуелското Министерство на информацията все още не е коментирал.

В разгара на икономическата и хуманитарна криза, Венецуела спря да плаща по всичките си облигации, освен по дълга на Petróleos de Venezuela SA, държавната петролна компания, която генерира 95 процента от правителствените приходи в долари.

Русия обеща $6 милиарда инвестиции във Венецуела

Русия обеща $6 милиарда инвестиции във Венецуела

В добива на петрол и злато