Иран издаде забрана в страната да се "копаят" криптовалути като bitcoin заради началото на летния сезон, в който потреблението на електроенергия достига връх, предава Bloomberg. Решението дойде след повишеното потребление от криптоминьорите, което допринесе за спиране на тока в големите градове.

Забраната влиза в сила моментално и ще продължи до 22 септември, заяви президентът Хасан Рухани. По думите му, 85% от криптодобива в страната се извършва без лиценз.

Решението може да накара лицензираните копачи да продължат да действат на тъмно. Властите в страната се опитват да се справят с явлението дори с шпиони, които да разкрият нелегалните криптоминьори.

Субсидираните цени на електроенергията и икономическите санкции, които ограничават достъпа до чуждестранна валута превърнаха Иран в световна сила в криптодобива, според данните на анализаторската компания Elliptic. Тя изчислява, че ислямската република е дом на 4,5% от световния добив на bitcoin.

Междувременно китайският автономен район Вътрешна Монголия предложи тежки санкции за компаниите и гражданите, които се занимават с криптодобив, пише CNBC. Ходът идва дни след изявлението на централните власти в Пекин, че страната трябва да спре криптодобива.

Според проектозакона телекомуникационните и интернет компании, които се занимават с копаене на криптовалута, могат да се разделят с лицензите си.Цената на bitcoin в сряда се завърна на нива около $40 хил. — седмица след срива до $30 хил. Ether се покачи с над 10% до $2 826.