Испанското правителство е напът да изпита до къде се разпростира търпението на Европейската комисия (ЕК). Днес представители на институцията ще вземат решение дали да предприемат мерки заради нарушаването от страна на Мадрид на лимита на бюджетния дефицит за четвърта поредна година.

Ако тяхното заключение е, че властите в страната са се провалили в опитите си да коригират дефицита, независимо от предупрежденията на ЕК, това може да отвори вратата за налагането на санкции.

Те могат да включват изпращането на европейски инспектори в Испания и дори налагането на солени глоби, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Подобни действия от страна на Брюксел могат да бъдат още по-притеснителни за правителството, тъй като министър-председателят Мариано Рахой загуби парламентарното си мнозинство и в момента страната е изправена пред нови избори само шест месеца след предходните.

Някои от бюджетните анализатори смятат, че Комисията няма друг избор освен да обяви санкции срещу Испания. Според тях това е цената да се запази доверието в институцията, след като на три пъти от 2009 г. насам ЕК опрощава прекомерния дефицит на Испания.

През 2015 г. бюджетният дефицит на европейската страна достигна 5,1 на сто при заложена цел от 4,2 на сто. Според прогнозата на Брюксел Мадрид няма да успее да я изпълни и през настоящата година, а дори и тези 4,2% са доста над изискванията на ЕС за такъв до максимум 3%.