Италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо смята, че има да се свърши още много работа по популисткия дневен ред на правителството, включително намаляване на заплащането на депутатите в страната, пише Bloomberg.

"Ние сме само в края на началото", казва Ди Майо в новогодишно послание, което идва само 2 дни след като парламентът прие спорния нов бюджет, предвиждащ подкрепящ доход за хората с ниски доходи и мерки за намаляване на възрастта за пенсиониране за някои.

Правителството в Италия ще раздаде обещания базов доход

Италия ще раздава пари на гражданите си

Коалицията жонглира между щедрите си обещания и бюджетните правила на ЕС

Ди Майо, който е лидер на участващото в управлението Движение "Пет звезди", обеща да приеме "чудесен закон", за да намали възнаграждението на членовете на италианския парламент през тази година.

Президентът Серджо Матарела се опита да обуздае популистките лидери на Италия: Ди Майо и неговия коалиционен партньор - вицепремиера Матео Салвини. В новогодишното си обръщение държавният глава предупреди, че големият дълг на страната, надвишаващ 130% от брутния вътрешен продукт, наказва обикновените граждани.

Ди Майо също така обеща да работи по въпросите на околната среда и външните работи през 2019 г., като добави, че е удоволствие да се бори с онези, които "използваха публични средства и национални закони, за да се възползват от редица права, за които не са упълномощени".