Един от двамата вицепремиери на Италия - Луиджи Ди Майо възроди идеята си за универсален базов доход, твърдейки, че неспазването на ключовото обещание ще застраши правителството.

Мярката, подкрепяна от председателстваното от Ди Майо популистко движение "Пет Звезди", е едно от многобройните скъпи предизборни обещания на управляващите на Апенините, които изнервят инвеститорите.

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

Политиците в Италия обещаха базов доход. Защо това няма да се случи?

След изборите е време за равносметка

Коалиционното правителство, в което участва и дясната "Лига" на Матео Салвини, предложи и промени в пенсионното законодателство и данъчна реформа в бюджета за 2019 г., пише Bloomberg.

"Или ще има граждански доход, или ще има сериозен проблем за правителството, тъй като нашата цел е да спазим обещанието си. Дадохме обещания на италианците и те очакват да спазим обещанията си", заяви Ди Майо пред държавната телевизия Rai.

Смелите обещания на управляващите могат да струват скъпо на Италия

Смелите обещания на управляващите могат да струват скъпо на Италия

Непрестанните и често противоречиви коментари на лидерите в коалицията не показват признаци на забавяне в подготовката за публикуването на бюджета за 2019 г. Очаква се Италия да въведе нови цели за публичните финанси и икономически растеж до 27 септември, последвани от проектобюджет, който трябва да бъде представен на ЕС до средата на октомври.

Италианските държавни ценни книжа паднаха за втори ден в сряда, като увеличиха доходността по 10-годишните облигации с 2 базисни пункта до 2.97%. Доходността спадна от нивата около 3.2% в края на миналия месец, тъй като финансовият министър Джовани Триа се опитва да балансира партийните обещания за щедри публични разходи с европейските правила за бюджетен дефицит (трябва да е максимум 3% от БВП).

Италия – към икономическа катастрофа или ренесанс

Италия – към икономическа катастрофа или ренесанс

Могат ли популисти и крайнодесни да съживят италианската икономика?

Както Ди Марио, така и Салвини твърдят, че страната ще спазва правилото на ЕС, макар все още да не е ясно дали ще ограничат достатъчно плановете си, за да предотвратят покачването на огромния дълг на Италия (120% от БВП). Салвини заяви, че правителството ще се стреми да финансира някои от обещанията си с 20 млрд. евро, получени от данъчна амнистия.

Партията на Ди Майо вече е поискала 10 млрд. евро, за да реализира обещания базовия доход, според източници на Reuters.

Оригиналното предложение на Ди Майо за универсален базов доход би обхванало около 5 млн. души с месечно плащане от 780 евро. Вестник la Repubblica съобщи по-рано тази седмица, че мярката може първоначално да бъде въведена в омекотена версия с плащания от около 300 евро всеки месец на 4 млн. души.

Коалиционните партньори ще получат по 5 млрд. евро от бюджета за 2019 г., за да изпълнят предизборните си обещания, заяви пред италиански вестник Масимо Битонци, заместник-министър на икономиката и член на "Лигата".