Една от по-малко популярните криптовалути на пазара в момента - litecoin, записа рекорден ръст само в рамките на ден. А причина за това се оказа фалшиво съобщение от най-голямата американска верига за търговия на дребно.

В понеделник от името на Walmart излезе официално съобщение, че компанията ще започне да приема плащания в дигиталната валута в своя дигитален магазин.

Тази новина бързо беше разпространена от редица международни медии, а това изпрати цената на Litecoin с 20% нагоре до над 230 долара в началото на седмицата.

Скоро след това обаче от американската верига излязоха със съобщение, в което се посочва, че тази информация е фалшива. Те посочиха, че твърденията във въпросното спрессъобщение "не са автентични".

Междувременно от Litecoin Foundation също излязоха с публикация в Twitter, в която посочват, че не са сключвали партньорство с Walmart.

Реакциите бързо върнаха цената на криптовалутата към нивото, на което се тъгуваше преди това. Към момента нейната стойност е в размер на около 177 долара.