В неделя сутринта българско време биткойн надвиши цената от 12 хил. долара за един койн, достигайки най-високата си стойност за последните над две години и половина. В най-високата си точка, криптовалутата се търгуваше срещу 12 112 долара, което беше растеж от 20% за една седмица.

Веднага след като достигна този връх, биткойн започна да се срива драстично, като само за малко над 30 минути той изгуби 11% от стойността си, достигайки цена от 10 559 долара за койн. По време на този спад са били ликвидирани позиции на обща стойност 1,3 млрд. долара, по-голяма част от които в Etherium, който реализира паралелно обезценяване.

Според базираната в Люксембург криптоборса Bitstamp, над 80% от тези позиции са били дълги, което означава, че болшинството от трейдърите, изгубили активите си, са очаквали покачването на цената да продължи.

Насим Талеб: Почти всички в биткойн сферата са "пълни идиоти"

Насим Талеб: Почти всички в биткойн сферата са "пълни идиоти"

Самият той нарича криптовалутата "нещо велико"

От Cointelegraph посочват, че има две причини за спада. От една страна, това е понижаващият се обем на криптопазарите през уикендите. От друга, на борсите се е наблюдавало огромно количество дълги позиции. Подобни феномени се наблюдаваха нееднократно през миналата година, когато криптовалутата премина неколкократно през подобни флуктуации.

За последен път толкова мащабен спад на криптовалутата се наблюдаваше на 13 март, когато отново бяха заличени активи на стойност 1 млрд. долара, а на 11 май, точно преди халвинга на биткойн (след който количеството биткойни, получавано като награда за майнинга, се понижи двойно), стойността му също се срина до 8100 долара за биткойн.

След срива си, все пак криптовалутата възстанови част от загубената стойност, като в момента се търгува при цена от 11 284 долара за биткойн.

Хакери източиха 121 хиляди долара в биткойн, представяйки се за Обама и Мъск в Twitter

Хакери източиха 121 хиляди долара в биткойн, представяйки се за Обама и Мъск в Twitter

Сумата не е твърде висока, въпреки добре изпълнената атака, смятат експерти