По-рано тази седмица профилите на някои от известните личности в САЩ са били хакнати като част от престъпна схема за източване на биткойн, предаде CNBC. Сред пострадалите са кандидатът за президент от Демократическата партия Джо Байдън, бившият президент Барак Обама и основателят на Tesla и SpaceX Илън Мъск.

От "тяхно име" са публикувани туитове в социалната мрежа, призоваващи хората да изпратят дарения в криптовалутата към три конкретни анонимни портфейла и един в криптовалутата Ripple. Броят на потребителите, които са се хванали на трика, е бил значителен, като са засечени 400 транзакции към посочената сметка на обща доларова стойност 121 хил. долара или 13 биткойна, разкри анализ на криптовалутната компания Elliptic.

Някои от най-големите акаунти в Twitter бяха мистериозно хакнати. Какво знаем за атаката засега?

Някои от най-големите акаунти в Twitter бяха мистериозно хакнати. Какво знаем за атаката засега?

Сред хакнатите профили са тези на Бил Гейтс, Барак Обама, Джо Байдън, Джеф Безос, както и фирмени акаунти на технологични гиганти

Най-голямата единична транзакция, регистрирана към измамниците, е плащане на стойност 42 хил. долара, идващо от японска борса за криптовалути. Някои експерти обаче са на мнение, че е възможно измамниците сами да са си изпратили поне част от сумата, за да създадат усещането, че "дарителската" им кампания е успешна.

"Предвид мащаба на атаката, не смятам, че това е твърде голяма сума", каза съоснователят на компанията Том Робинсън. "Често виждаме, че подобни атаки се извършват изключително внимателно, не са много успешни по отношение на монетизацията."

Насим Талеб: Почти всички в биткойн сферата са "пълни идиоти"

Насим Талеб: Почти всички в биткойн сферата са "пълни идиоти"

Самият той нарича криптовалутата "нещо велико"

Според анализатора потребителите, които са се хванали на уловката, не са били достатъчно добре запознати с криптовалутите, въпреки че са имали базисните познания, необходими за осъществяването на бърза транзакция, но не са успели да разпознаят, че туитовете реално са зимама.

След като са започнали да получават средствата, измамниците веднага са ги трансферирали към други адреси и вероятно директно ще ги изтеглят и обърнат в долари.