Наближава края на годината - време за равносметка и период за вземана на инвестиционни решения за следващата година. Добре е всеки сам за себе си, съобразно склонността си към риск и инвестиционни цели, да определи кои биха били най-добрите инвестиционни идеи и активи за него.

Ето някои от потенциалните теми на 2020-та година, които могат да се материализират, в продължение на трендовете от текущата година, или при промяна на инвестиционния климат в световен мащаб, въз основа на мнението на популярни инвеститори и мениджъри.

Еврото

Логично е да стартирам с еврото, към което е фиксиран лева и съответно и родната икономика. Тази година не се очертава, като особено добра за единната валута, която ако приключи при настоящите си нива ще загуби 3.4% от стойността си. Може да се каже, че слабото евро като цяло беше добро за европейската и българската икономика, както и за експортноориентираните компании и сектори.

През следващата година обаче, повечето анализатори са далеч по-оптимистично настроени по отношение на еврото.

"Доларът ще бъде малко променен, като еврото ще е при нива от 1.14 долара, към края на следващата година. Лихвите на 10-годишните щатски облигации ще са при 2.05%, докато тази на германските ще се повиши до -0.05%. В края на следващата година 10-годишните японски държавни книжа ще са с лихви от 0.05%", според прогнози на Goldman Sachs.

Златото и останалите ключови суровини

Индексът следящ представянето на основните суровини се очаква да се понижи с 6%, съгласно прогнозите на JPM. Брентът най-вероятно ще падне до 55.60 долара за барел през четвъртото тримесечие (спрямо близо 65 долара в момента). От там обаче смятат, че има добър фундамент пред селксостопанските суровини.

Въпреки негативните прогнози на JPM за суровините, повечето експерти са позитивни по отношение на златото.

"Цената на златото може да се повиши с над 30% от текущите нива до 2000 долара за унция през следващата година", според Дейвид Рош, президент и глобален стратег на Independent Strategy. "Златото е добра алтернативна валута, защото не носи рискове и не струва нищо за притежание в сравнение с отрицателни лихви по депозити в момента".

Според анализаторите на Citi цената на златото ще е "силна за по-дълго" и дори е възможно да надхвърли психологическата граница от 2000 долара за унция през следващата година, или две.

"Сега очакваме спот цената на златото да е висока за по-дълго време, евентуално преминавайки границата от 2000 долара за унция и достигайки нови циклични максимуми в някакъв момент през следващата година или две", се казва в анализ на банката.

И докато всички погледи са насочени към златото, може да има един метал, който да се окаже дори по-подходящ избор, според финансовите експерти от първото издание на форума "Силата на инвестициите. Експерти говорят за пазарите".

"Среброто е много подценено, но затова влияе състоянието на автомобилната индустрия. Самото сребро е подценено. И съотношението злато-сребро е изключително сбъркано. Не изключвам при покачване на цената на златото, при лош сценарий за световната икономика, среброто също да повиши своята цена и дори да достигне нива от 60-70 долара. Знам, че това звучи, като научна фантастика, предвид на това, че то все още не е стигнало до 20 долара. Трусовете често са неочаквани и при разместването на пластовете може да се очаква изненадващо повишаване на среброто", коментира д-р Валентина Григорова-Генчева - директор "Злато и нумизматика" в Първа инвестиционна банка.

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че инвеститорите трябва да диверсифицират дългосрочните си облигации със злато, позовавайки се на "търсеното от страх" на благородния метал.

"Златото не може напълно да замени държавните облигации в портфейла, но случаят с пренасочване на част от нормалната експозиция на облигации към злато е толкова силен, колкото винаги е бил", казват анализаторите на Goldman, включително Сабине Шелс в петък.

"Все още виждаме поскъпване на златото, тъй като опасенията от къс цикъл и засилената политическа несигурност вероятно ще подкрепят инвестиционното търсене за кюлчета като отбранителен актив", се казва още в анализа на банката.

Скъпоценният метал се изкачи до шестгодишен връх през септември, когато Федералният резерв намали разходите по заеми, а общият дълг, носещ доходност под нулата, достигна рекордните 17 трилиона долара, засилвайки привлекателността на златото, което не носи лихва.

Хедж фондовете и други големи спекуланти засилиха своите бичи залози на благородния метал с 8.9% през седмицата, приключила на 3 декември. Това бе най-голямото им повишение от края на септември.

Докато GS смята, че корекцията на цените на кюлчетата има още място да продължава, банката все още се придържа към прогнозите си, металът да поскъпне до 1 600 долара през следващата година.

Битĸoйнът и ocтaнaлитe ĸpиптoвaлyти

Една от доминиращата тема на изминаващата си вече година бяха криптовалутите. Те се оказаха сред най-печелившите активи, въпреки силната им волатилност и обезценка през последните месеци. Биткойнът, все още се търгува с повишение от над два пъти от началото на годината.

Новините свързани с биткойна бяха добри и лоши през годината. При добрите - 100-кратен ръст на търговията с фючърси на биткойн на Bakkt от въвеждането им през септември, което определено подкрепи цената на криптовалутата.

Според група стратези на JPMorgan, именно разочароващото стартиране на търговията с фючърси при Bakktq до голяма степен бе виновно за огромния спад в цената на криптовалутата, който дойде малко след това.

Друг положителен фактор, който предопредели силния ръст в цената на биткойна през 2019 г. бе затопленото отношение на комисията по финансов надзор към дигиталните валути.

През февруари, само няколко дни след като Cboe представи предложението си в подкрепа на борсовия фонд Van Eck и Solid X Bitcoin (ETF), комисията по ценни книжа и борси в Съединените щати призова бизнеса да предложи данни и информация относно общите блокове, за да гарантира, че "няма загуба на пълнота и точност на данните поради прилаганите инструменти и процеси за преобразуване на данни.

И макар от Van Eck сами да отмениха плановете си за индексен фонд върху биткойна, много наблюдатели на дигиталния валутен пазар смятат, че рано или късно ще бъде одобрен първия индексен фонд, който ще "промени играта" в полза на биткойна. А защо не това да се случи през следващата година?

Инвестиции на БФБ

Индексът на сините чипове SOFIX почти през цялата година бе в топ-5 на най-зле представящите се индекси. А причината до голяма степен - силното представяне на международните пазари и слабото такова у нас.

Дали ще видим повече от същото и догодина?

А именно - рекордно дълга серия от осем месеца на понижение през 2019-та; спад за основните ни борсови индекси в среда на ръст на световните и повишение на финансовите резултати с близо 20% за компонентите от SOFIX; минимална ликвидност; продължаване на най-дългата корекция в историята на пазара; слаб интерес от институционалните инвеститори и т.н.

Не бива да забравяме старата поговорка "колелото се върти". А дали ще се завърти догодина, на инвеститорите им остава само да се надяват.

На международните финансови пазари

След достигането до нови рекорди на щатските пазари и силното поскъпване на останалите международни такива, все повече стават експертите, които са предпазливи за представянето им през следващата година. Политическите и икономическите рискове остават с пълна сила - включващи търговската война, предстоящите президентски избори в САЩ и не особено ясен Brexit.

В най-добрия случай, инвеститорите на международните пазари би следвало да се пренастроят за далеч по-слаба доходност от тази от над 20% през 2019-та година.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.