Глобалният пазар на IPO (първично публично предлагане) на фирми на големите фондови борси показва признаци на възстановяване на фона на увеличения брой IPO-та в Азия, смятат финансови анализатори, пише Bloomberg.

Според оценки на Bloomberg, през март и април по света са проведени първични публични предлагания (IPO-та) на обща стойност около 25 милиарда долара, което е почти двойно повече от стойността на показателя за първите два месеца на тази година.

Рафинерията на Saudi Aramco подготвя IPO за $1 милиард

Рафинерията на Saudi Aramco подготвя IPO за $1 милиард

Компанията произвежда 1,2 милиона тона петролни продукти годишно

По-конкретно, емитентите по света от Хонконг до Милано видяха през март и април "прозорец на възможностите", поради по-ниската волатилност на финансовите пазари.

През последните два месеца имаше оживлението беше най-голямо на фондовите борси в Азия, където бяха проведени почти 80% от IPO-тата през април в света.

Броят на листванията в Европа също отбеляза нарастване спрямо началото на годината.

Успешно IPO на "МФГ Инвест" на БФБ

Успешно IPO на компания на собствениците на EasyCredit

Дружеството набра на пазар beam над 4 милиона лева

В същото време, опасенията относно настъпването на икономическа рецесия в САЩ, притесниха американските емитенти, забавяйки пълното възстановяване на световния пазар на IPO.

Въпреки оживлението напоследък на финансовите пазари в света като цяло, трябва да се отбележи, че средният размер на листванията остава по-малък от преди.

Общият размер на привлечените средства чрез IPO-та тази година (за близо 4 месеца), е около половината от този за същия период на миналата година.

Новите "тихи пристанища" за глобалните финансови инвестиции

Новите "тихи пристанища" за глобалните финансови инвестиции

Парите "обичат тишината"

"Започваме да виждаме ръст на активността, компаниите започнаха да възобновяват процеси, които бяха преустановени, но все още на финансовите пазари остава значителна неопределеност", коментира Джейсън Манкето, един от ръководителите на адвокатската кантора Linklaters.

"Пазарът на IPO се възстановява постепенно и бавно", коментира и анализаторът от азиатското подразделение на Goldman Sachs, Джеймс Уанг. По думите му, "фондовият пазар все още не се е възстановил на 100%, но има признаци на оживление и (пълноценно) възстановяване."

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

Обемът на сливанията и придобиванията в света значително намалява - какви са причините

Обемът на сделките през третото тримесечие има особено голям спад в САЩ