Властите в канадската провинция Онтарио обявиха, че скоро ще започнат всеки месец да изпращат чекове на своите граждани по пощата. Това е част от плана им да въведат т.нар. безусловен базов доход, съобщава Independent.

Все още обаче не са ясни детайлите по проекта, като това каква ще бъде сумата на чековете и колко точно души ще ги получават. Въпреки това от финансовото министерство в страната публикуваха доклад, в който се потвърждава готовността на правителството да подкрепи експеримента.

анкета

Колко трябва да бъде безусловният базов доход в България?

Виж резултати

Минимална заплата - 420 лева 33.2%

Две минимални заплати - 840 лева 45.5%

Колкото повече, толкова по-добре 7.2%

Нула - 0 лева 14.1%

Според концепцията за базовия доход държавата трябва да изплаща сума с фиксиран размер на всеки свой гражданин на нейната територия, като тези пари трябва да бъдат отделни от всички останали доходи на домакинствата.

Привържениците на идеята посочват, че тя ще ограничи бедността и ще даде по-голяма автономия на хората като цяло.

Безусловният базов доход - утопия или реална възможност?

Безусловният базов доход - утопия или реална възможност?

Експертите са единни: на теория е възможно, но на практика би било катастрофално за българската икономика

“Гарантирането на социална сигурност е част от усилията на властите да редуцират бедността и да гарантира включването на общностите в икономиката”, се посочва в официалното съобщение на властите в Онтарио.

“Пилотният проект ще покаже дали безусловният базов доход ще успее да се наложи над политиките на минимални социални плащания и да предостави по-сигурна и последователна подкрепа на хората в контекста на днешния динамичен пазар на труда”, се казва още в документа.

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

По примера на Финландия: Холандия също ще дава по €890 месечно на гражданите си

Въвеждат базов доход в страната

В началото на декември миналата година правителството във Финландия потвърди, че също има планове за въвеждането на подхода през ноември 2016 г. Тогава стана ясно, че всеки гражданин на скандинавската страна ще получава по 800 евро на месец.

Малко след това Холандия реши да последва примера на финландците. Властите там обаче планират базовия доход първоначално да бъде въведен само в град Утрехт и в още 19 други общини.