Какво ще се случи, ако всеки гражданин на ЕС, включително и в България, започне да получава 400 евро месечно под формата на безусловен базов доход? Независимо дали има приходи или не, независимо дали е богат или беден, дали е ученик, пенсионер или в трудоспособна възраст?

Ако идеята Ви звучи утопично, то това не е така за няколко стотин хиляди европейски граждани, взели участие в подписката за инициативата „Безусловен базов доход". Желанието им е да съберат един милион подписа, с които да накарат Европейската комисия да разгледа предложението. Срокът е до утре.

„Всеки мъж, всяка жена, всяко дете имат право на базов доход на индивидуална основа и определено не на база на съжителство или на домакинство. Безусловният базов доход ще бъде независим от всякакви обстоятелства", пише в официалния документ към подписката на страницата на Европейската комисия.

В България за идеята се застъпва КНСБ, които агитират в нейна подкрепа. „КНСБ се обръща към всички българи, за които човешкият живот и достойнство са ценност и солидарните усилия в битката срещу нищетата и мизерията са осъзната необходимост. Нека се мобилизираме в името на едно сигурно бъдеще на всички и всеки!", призовава в съобщение на сайта си.

На това мнение са близо 25 хиляди българи, подписали в интернет инициативата. Според временната класация на подписалите страни България е на първо място по изпълнение на заложената квота. Общо събраните онлайн подписи до момента са малко над 250 хиляди.

Дали тази може да се случи? Според председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, който коментира днес темата в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България", е възможна, но само на теория:

25 хиляди българи са подписали идеята

"Теоретично е възможно да се осъществи предложението за 400 евро минимална работна заплата в страните от ЕС и конкретно в България. Въпросът е на каква цена това би могло да стане у нас, тъй като българската икономика не е конкурентоспособна на по-голямата част от европейските икономики - едно подобно действие, едно повишение на цената на труда би било катастрофално за състоянието на икономиката ни".

Според вицепрезидента на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов въвеждането на такъв доход би било пагубно за бизнеса. "Веднага ще затворят всички малки хотели, всички малки магазини - голяма част от хората ще излязат на улицата. Голяма част от бизнеса ще се пренесе извън България - или в страни извън ЕС или дори в страни от съюз", обяснява той.