Катар е наляла около 43 милиарда долара в банките си през миналата година, след като водения от Саудитска Арабия бойкот доведе до рязък отлив на депозити, твърди S&P Global Ratings.

Правителството и контролираните от държавата компании са инжектирали средствата във финансовата система, след като депозити за около 22 милиарда долара са напуснали страна между юни и декември, казва Мохамед Дамак, старши директор по финансовите услуги в компанията.

Какво се случва с икономиката на Катар след блокадата?

Какво се случва с икономиката на Катар след блокадата?

Инвестициите и растежа са силно засегнати

От юни месец м.г. Катар бе въвлечен в дипломатическа криза със съседните държави, които обвиниха Доха, че подкрепя финансово терористични организации. Най-големият износител на втечнен природен газ разчита на чуждестранни депозити, за да подкрепя банковата си система, след като резкият срив на цената на петрола през 2014 година затегна ликвидността. Държавата планира да похарчи и 200 милиарда долара, за приеме Световното първенство по футбол през 2022 г.

Катар: Имаме резерв от $340 милиарда, ще издържим блокадата

Катар: Имаме резерв от $340 милиарда, ще издържим блокадата

Държавата може да се справи със санкциите от съседите си

Правителството се е намесило "доста силно", за да помогне на банките и да им позволи да увеличат заеми и финансирането на правителствения проекти. Банките и институците от съседните държави, които участват в бойкота, изтеглиха почти всичките си депозити, а нервните инвеститори от други региони също побързаха да "спасят" средствата си.

Очаква се намаляването на вложенията да продължи и през тази година.