Китай пусна пилотни версии на своите приложения за дигитален портфейл за цифрови юани e-CNY. Това е стъпка към масовото внедряване на местна CBDC (цифрова валута на централната банка).

Приложението "e-CNY (Pilot Version)" вече е готово за изтегляне от китайските магазини за приложения за Android и Apple, съобщи Reuters. Приложенията са разработени от изследователския институт за цифрови валути на Народната банка на Китай.

Те все още са във фаза на разработка и засега са достъпни само за избрани потребители чрез институции, които предоставят услуги на e-CNY, включително най-големите китайски банки.

Китайският дигитален юан се оказва заплаха за двуполюсния модел Alipay - WeChat

Китайският дигитален юан се оказва заплаха за двуполюсния модел Alipay - WeChat

Китай иска надмощие на държавната цифрова валута

В края на миналата година Народната банка на Китай обяви, че ще продължи с изследванията и развитието на e-CNY. Проектът беше обявен през септември 2021 г. с планове за пускане на цифровата валута до февруари 2022-а.

През последните месеци e-CNY беше тестван в пет града и осъществи транзакции на стойност $9,7 милиарда. Народната банка възнамерява цифровата валута да се използва за онлайн и офлайн пазаруване, както и за плащане на сметки и транспортни такси.

Редица други държави също вече работят върху собствени електронни пари, водени от популярността на криптовалутите и опитвайки се да предприемат цифров подход на паричната си политика.

Китайската цифрова валута CBDC всъщност е клонинг на фиатната валута под формата на дигитален актив, но за разлика от Bitcoin или Ethereum, тя не е децентрализирана, а се контролира и управлява от официалните власти.

За всички икономически беди в света ли е виновен Китай?

За всички икономически беди в света ли е виновен Китай?

Според някои икономисти, Китай има твърде големи запаси от зърнени храни, което вдига цените им в света