В търговския център на Китай - Шанхай, шест големи държавни банки тихо популяризират дигиталния юан (e-CNY) в стремежа си да предоставят на потребителите алтернатива за плащане на Alipay и WeChat Pay, пише Reuters. Банките убеждават търговци и клиенти на дребно да изтеглят цифровите си портфейли, така че транзакциите да могат да се извършват директно в дигитални юани. По този начин те заобикалят повсеместното плащане, ръководено от частните технологични гиганти Alibaba и WeChat.

JD.com да плаща в дигитален юан

Основният конкурент на Alibaba започва да плаща в дигитален юан

Тя е пионер сред оналйн търговците на страната в това отношение

"Хората ще осъзнаят, че плащането с цифрови юани е толкова удобно, че вече не е нужно да разчитам нито на Alipay, нито на WeChat Pay", твърди пожелал анонимност банков служител, цитиран от Reuters.

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Китай може да тества дигиталния юан на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин

Вече се провеждат редица пилотни проекти

Развитието на китайска суверенна цифрова валута изглежда все по-готова да подкопае доминирането на Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent при онлайн плащанията

Това посегателство върху доминиращите в тази област частни инвеститори съвпада с все по-големите усилия на Пекин да ограничи антиконкурентното поведение в онлайн сектора. По-рано този месец регулаторите наложиха преструктуриране на финтех конгломерата, контролиран от Джак Ма като компанията му бе ударена с рекордна санкция от $2,8 милиарда.

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Китай наложи рекордна глоба от $2,8 млрд. на Alibaba за злоупотреба с монопол

Официалната позиция на Китайската народна банка е, че e дигиталният юан няма да се конкурира с AliPay или WeChat Pay и служи просто като резерва

Противно на това твърдение обаче, от частните банки, които пускат на пазара дигиталната валута към централната банка, откровено описват намерението на Пекин да подкопае господството на дуото.

"Големите данни са най-голямото богатство и който притежава тези данни, той процъфтява", казва още един банков служител, натоварен с популяризирането на e-CNY

Към днешна дата WeChat Pay и Alipay притежават "океан" от данни, така че разпространението на e-CNY помага на правителството да контролира този обем от данни.

Какво е общото между bitcoin и дигиталния юан според централната банка на Китай?

Какво е общото между bitcoin и дигиталния юан според централната банка на Китай?

Страната работи по този проект от 2014 година

Цифровата държавна валута беше пусната миналата година в малко количество и само в четири града. Днес по всичко личи, че Китай иска надмощие и контрол

Шестте банки в пилотното пускане на e-CNY включват най-големите кредитори в Китай като Китайска индустриална и търговска банка, Китайска земеделска банка, Китайската банка и Китайската строителна банка.

"Лесната употреба на дигиталния юан вероятно ще бъде сравнима с Alipay и WeChat Pay. В същото време функцията му за сигурност вероятно ще бъде по-висока и толкова сложна, колкото е тази на Bitcoin", написа най-голямата британска банка HSBC в свой скорошен доклад.

Според финансовите експерти цифровата валута ще се разпространяват само в рамките на Китай, а основният мотив за създаването й е желанието на централната китайска банка да получи пълен контрол върху каналите за плащане и данните за потреблението от Alipay и WeChat Pay.

Китай върви към следващ бум след рекордното представяне през първото тримесечие

Китай върви към следващ бум след рекордното представяне през първото тримесечие

Благодарение на силният износ и увереността сред бизнеса

Към момента двете компании контролират общо 94% от китайския пазар за онлайн плащания. И все пак, трябва да знаем, че масовото приемане на дигиталния юан няма да се случи за една нощ. Според повечето прогнози, e-CNY ще представлява около 10% от китайския пазар на електронни разплащания след няколко години, съжителствайки заедно с Alipay и WeChat Pay.

А как ще стане привличането на потребители? Една от "примамките" на държавната онлайн валута към хората вероятно ще се състои във връчването на "червени пликове" с безплатни дигитални пари в брой. Останалите все още се очакват.