Китайският юан изпревари щатския долар като най-използваната валута от Китай при международните разплащания, съобщи Bloomberg. Според проучване на агенцията на основата на данни от международната система за междубанкова информация и разплащания SWIFT, делът на юана при трансграничните разплащания на Китай към края на март е достигнал исторически връх от 48%, като се има предвид, че през 2010 г. тази стойност е била практически "нула".

Какво се случва напоследък с китайския юан

Какво се случва напоследък с китайския юан

Слабата валута може да е пречка за развитието на икономиката

Делът на долара при външнотърговските операции на Китай за същия период (от 2010 г. досега) падна почти наполовина - от 83% на 47%. Посочените данни се основават на анализ на обема на всички видове международни разплащания, включително търговията с ценни книжа между капиталовите пазари на континентален Китай и Хонконг.

Как Русия се "отдалечава" от долара

Как Русия се "отдалечава" от долара

Делът на китайския юан във валутните резерви на Русия расте

Малко по-рано през април международни медии писаха, също на основата на данни от SWIFT, че през годината от началото на военната операция на Русия в Украйна, делът на юана в търговските разплащания в глобален мащаб се е увеличил от 2% на 4,5% - точно с толкова (2,5%) е намалял и делът на долара при международната търговия.

При това трябва да се има предвид, че общият обем на световната търговия през 2022 г. възлиза на 32 трилиона долара, а общият обем на външната търговия на Китай за същия период е 42,07 трилиона юана (повече от 6,2 трилиона долара) - т.е. близо 20% от световния търговски стокооборот. През януари 2023 г. митническата служба на Китай съобщи, че търговският оборот между Русия и Китай през 2022 г. е нараснал на годишна база с впечатляващите 29,3%, до рекордните 190,27 милиарда долара.

Китайският юан поставя под въпрос финансовата мощ на САЩ

Тази страна ще премахне хегемонията на долара

Предстои колосална реорганизация на глобалната икономика