За инвеститорите в турските пазари изборите този уикенд не крият никакви възможности за печалба - а само за загуба, пише Bloomberg.

Ако президентът Реджеп Таип Ердоган и алиансът на неговата Партия за справедливост и развитие с националнистите от Партия от националистическото действие победят, инвеститорите се притесняват, че ще получат повече от досегашните политики, които сринаха цената на активите в страната.

Но няма и никаква гаранция, че опозицията, която не е управлявала, ще успее да извади страната от икономическия срив и ще заздрави връзките със Запада.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

"Турските пазари обичайно реагираха позитивно на победа на Ердоган, тъй като инвеститорите виждаха в нея политическа стабилност -- но този път пазарите са изплашени", казва Джейсън Туви, икономист в Capital Economics в Лондон.

Разликата този път е, че победа ще позволи на Ердоган да даде повече власт на президентската институция, както и възможност да изпълни заплахите си да диктува решенията на централната банка.

Само през това тримесечие лирата се срина със 17 процента спрямо долара.

Има и възможност Ердоган да спечели, но да загуби контрола си върху парламента, което ще прати страната в политическа криза.

За да се успокоят, инвеститорите искат яснота как новото правителство ще вдъхне нов живот на икономиката с брутен вътрешен продукт $880 милиарда и ще извади страната от валутната криза.

Рекордният срив на лирата саботира инвестициите в закъсалата Турция

Рекордният срив на лирата саботира инвестициите в закъсалата Турция

Инфлацията гони чуждия капитал, руши търговията и пречи на местния бизнес