Повече от $4 милиона вече са предоставени на различни неправителствени организации, които помагат на Украйна от непредизвиканата военна инвазия на Русия в страната, съобщават световните сайтове за криптовалути. Според експертите "криптовойната" току-що е започнала.

Междувременно, докато паниката от военната инвазия изчерпва банкоматите в страната, много украинци прибягват до биткойн.

Elliptic, компания за анализ на блокчейн в Лондон, предостави статистически данни, разкриващи, че краудфандингът се е увеличил значително от четвъртък 24 февруари, когато започна инвазията на Русия в Украйна.

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Swift или "ядрената бомба" на финансовите санкции. До какво би довело изключването на Русия

Великобритания и Чехия искат да изключат Русия от международната разплащателна мрежа, но САЩ засега са против

"Само на 24 февруари една неправителствена организация получи над $675 000 в биткойни, а към 9:30 часа сутринта на 25 фвруари вече беше получила повече от $3,4 милиона. Над $3 милиона от тях са били предоставени само от от един човек", коментират експертите от Elliptic.

До момента общата сума, събрана от различни групи от началото на военната инвазия, е над $4 милиона. И вероятно тепърва ще нараства.

Криптовойна: Кой печели?

На 27 февруари цената на биткойна се повиши с 1,75% до $47,130.

"Криптовалутите могат да се използват за събиране на средства за украинската армия, но също така и за подпомагане на Русия в заобикалянето на международните санкции, защото няма централен орган, който да наложи морала си на своите потребители", заяви съобснователят на Elliptic Том Робинсън.

Подготвена ли е Русия за санкциите

Подготвена ли е Русия за санкциите

Русия въведе система за заместване на вноса, която ограничава рисковете за критичната инфраструктура на страната

Към момента все още никой не може да предотврати използването на криптовалутите по един или друг начин. А един от многобройните разходи на войната е нейното въздействие върху световните финансови пазари. Тук биткойните идват на помощ.

Съпътстващи щети

Докато руските танкове навлизат в Украйна, двете икономики на Москва и Киев, които бяха в челните редици на приемането на новата форма на цифровите пари, сега я използват, за да получат конкурентно предимство в геополитическата битка.

Например, Украйна търси допълнителни мерки за предотвратяване на инвазията на Русия, като преследва криптопортфейлите на руски граждани. От страна на Русия се съобщава, че хакери от страната са започнали кибератаки срещу частните финансови фирми на Украйна, за да проникнат в техните крипторезерви.

Криптоанализатори прогнозират, че нестабилността на глобалните финансови пазари, включително и на криптовалутите, ще се увеличава, докато войната бушува. За първи в зората на ерата на криптовалутите сме свидетели на военна инвазия, в която две враждуващи страни имат достъп до инструмент, който може бързо да прехвърля милиарди долари през границите.

Какво поскъпва в Русия заради санкциите

Какво поскъпва в Русия заради санкциите

Очаква се увеличение на цените на автомобилите, а и на други стоки