Част от доставчиците на електроника в Русия, на фона на геополитическата нестабилност, обявиха ограничаване на доставките за страната и преразглеждане на цените им - техният ръст може да бъде между 10-30%, казва за "Известия" източник, близък до един от големите търговци.

Засега само цените на iPhone са се повишили, за останалите артикули все още не е решено, според източник, близък до голяма търговска верига.

Цените скочиха поради спада на курса на рублата спрямо долара в редица търговски вериги - с 15-30%, коментира Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group.

При Ozon се наблюдава повишено търсене за редица позиции, сред най-популярните са смартфоните iPhone и Xiaomi и смарт часовниците Apple Watch, съобщиха от Ozon.

През януари търсенето на смартфони в Русия рязко нарасна - хората си купуваха устройствата заради опасения от налагане на санкции от САЩ, казаха по-рано за "Известия" експерти и участници на пазара. Според анализатори от MTS, като цяло в Русия през януари 2022 г. броят на продадените смартфони се е увеличил със 7,2%, в сравнение със същия период на миналата година.

Руснаците се втурнаха да купуват смартфони, опасявайки се от дефицит заради санкции

Руснаците се втурнаха да купуват смартфони, опасявайки се от дефицит заради санкции

Представителите на някои марки отбелязват ръст на продажбите с десетки проценти

Освен това, дилъри на автомобили в Русия предупредиха за предстоящо увеличение на цените на автомобилите през март-април с 10-15%, на фона на спада на курса на националната валута. Ръстът на цените може да започне още през март, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник сред търговците на автомобили.

"Увеличението на цените може да бъде до 10-15%, това ще зависи от курса на рублата и общата икономическа ситуация. В случай на влошаване ще видим поскъпване още през март", казва източникът.

Генералният директор на дилъра "Автодом" Андрей Олховски коментира от своя страна, че корекцията на цената на автомобилите, като се вземе предвид промяната в обменния курс на руската рубла, ще се извърши от 1 април. "Най-вероятно вносителите и производителите ще стартират каскаден механизъм за увеличаване на цената на автомобилите през 2022 г.", добавя той.