През януари търсенето на смартфони в Русия рязко нарасна - хората купуват устройствата заради опасения от налагане на санкции от САЩ, съобщиха за "Известия" експерти и участници на пазара. Данните от търговци на дребно и оператори потвърждават това. Представителите на някои марки отбелязват ръст на продажбите с десетки проценти. А за целият пазар като цяло по предварителни данни, ръстът на продажбите на годишна база е над 7%.

Купувачите се страхуват, че смартфоните могат да станат дефицитни и съответно да поскъпнат много, обясняват експерти ръста в търсенето. За това способства и разширяването на гамата от телефони на достъпни цени, допълват търговци.

По оценка на анализатори, като цяло в Русия през януари 2022 г. броят на продадените смартфони се е увеличил със 7,2% в сравнение със същия период на миналата година. Окончателните данни за януари ще бъдат известни в края на февруари.

Миналата година не се оказа особено сполучлива като цяло за продавачите на мобилни устройства в Русия, пише "Известия".

По предварителни данни, руският пазар на смартфони се е свил от 32 милиона броя през 2020 г., до 29,5 милиона броя през 2021 година.

Динамиката на възстановяване сега силно зависи от предлаганите марки телефони. При благоприятни обстоятелства, очакванията са ръстът на пазара на смартфони в Русия за настоящата година да бъде приблизително 2-3%.

Експерт назова опасните за смартфона температури на въздуха

Експерт назова опасните за смартфона температури на въздуха

През зимата смартфонът може да се преохлади