Във връзка с нахлуването на руски войски в Украйна, САЩ и ЕС обявиха, че налагат много тежки икономически и финансови санкции на Русия в различни аспекти. 

Русия сега е по-добре подготвена за санкции, отколкото през 2014 г., но този път ще бъде по-трудно да се адаптира към строги санкции, коментира за РБК Татяна Евдокимова, икономист от базираната във Виена международна организация Joint Vienna Institute.

Премиерът на Русия Михаил Мишустин каза на заседание на руския съвет за сигурност на 21 февруари, че правителството се е подготвяло за възможни санкции в продължение на много месеци.

Русия има план за минимизиране на въздействието на финансовите санкции, увери през февруари финансовият министър Антон Силуанов. Забраната за достъп на банките до финансиране в долари и ограниченията за достъп до глобални платежни системи биха били "неприятни, но не и фатални", каза тогава министърът.

В случай на санкции от САЩ срещу руски банки и техните активи, е важно какви банки ще бъдат те, отбеляза Силуанов преди началото на военните действия. "Ясно е, че ще осигурим всички депозити, всички разплащания с нашите вложители, включително тези във валута, в тези банки. За това имаме достатъчно валутна ликвидност, валутни резерви", подчерта финансовият министър на Русия.

Западните санкции за банките само "одраскаха" Русия

Западните санкции за банките само "одраскаха" Русия

Мерките, насочени към банките, все още не са толкова обширни, колкото тези, наложени след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

А в случай на хипотетични ограничения на износа на стоки като енергийни ресурси от Русия, страната ще се преориентира към други пазари и покачването на цените, което подобни ограничения неизбежно ще причинят, "до голяма степен ще може да ги компенсира", посочи още Силуанов.

Русия въведе система за заместване на вноса, която ограничава рисковете за критичната инфраструктура на страната (сървъри, платежни системи) и стратегическите отрасли (оръжия, полупроводници, фармацевтични продукти), коментират икономисти от Виенския институт за международни икономически изследвания.

ЕС и САЩ обявиха какви санкции налагат на Русия

ЕС и САЩ обявиха какви санкции налагат на Русия

Заради Путин, който призна независимостта на сепаратистките райони в Източна Украйна и разполагането на войски там