Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания обявиха нови санкции срещу Русия във вторник, след като Москва призна два сепаратистки региона в Украйна за независими субекти.

Главната цел на санкциите са руските банки и способността им да оперират в международен план.

Въздействието на новите санкции обаче вероятно ще бъде минимално, пише Ройтерс. Това е така, защото западните правителства, засега предпочитат да "крият в ръкава си" много по-големите пакети от санкции, които са планирали, в резерв, ако кризата в Украйна ескалира.

Какви мерки са обявени досега?

Европейските външни министри се разбраха да санкционират 27 физически и юридически лица, включително банки, финансиращи руски лица, свързани с операциите на Русия в отцепилите се територии.

Пакетът от санкции засяга и всички членове на долната камара на руския парламент, които гласуваха подкрепа на признаването на отцепилите се региони.

Великобритания наложи санкции на Генадий Тимченко и други двама милиардери, които са в тесни връзки с руския президент Владимир Путин, а също и на пет банки - "Россия", "Ис Банк", "Генбанк", "Промсвязбанк" и "Черноморска банка".

Златото поскъпва с изостряне на кризата в Украйна

Златото поскъпва с изостряне на кризата в Украйна

Сутринта блаородният метал се търгува по $1910,05 за унция

Като цяло кредиторите са сравнително малки и само военната банка "Промсвязбанк" е в списъка на Руската Централна банка със системно значими кредитни институции.

Банка "Россия" вече е под санкции на САЩ от 2014 г. заради тесните си връзки със служители на Кремъл.

Вашингтон наложи санкции на "Промсвязбанк" и VEB Bank. САЩ също така засилиха забраните за руския суверенен дълг, което според американския президент Джо Байдън означава, че руското правителство ще бъде "отрязано" от западно финансиране. Министерството на финансите на САЩ заяви, че разширява настоящите забрани, за да обхване участието на вторичния пазар за облигации, емитирани след 1 март от Централната банка на Русия. 

Руските доларови облигации продължиха да са на загуба след обявяването на санкциите на САЩ, като по-дългосрочните емисии паднаха до рекордно ниски нива. Премията, изисквана от инвеститорите за държане на руския дълг над безопасните американски облигации, падна до 329 базисни пункта, най-ниско от разгрома на пазара заради COVID през пролетта на 2020 г.

Ефектът, засега - минимален

Големите руски банки са дълбоко интегрирани в световната финансова система, което означава, че санкциите срещу най-големите институции могат да се усетят далеч извън нейните граници.

Новите санкции обаче са фокусирани главно върху по-малките кредитори.

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

САЩ с план как да ударят руската икономика, ако Русия нахлуе в Украйна

Американската администрация се цели във финансовото сърце на опонента си

Мерките, насочени към банките, все още не са толкова обширни, колкото тези, наложени след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Много от тези санкции обаче остават в сила.

Тогава Западът постави в черния списък конкретни лица, опита се да ограничи достъпа на руските държавни финансови институции до западните капиталови пазари, насочи се към по-големите държавни кредитори и наложи широко разпространени ограничения върху търговията с технологии.

Сега Великобритания се въздържа от налагане на ограничения върху най-големите държавни банки, отрязване на капитала за руски компании или прогонване от страната на видни руски олигарси.

Акциите в най-големите руски банки, "Сбербанк" и ВТБ, дори нараснаха, след като контролираните от държавата групи не бяха застигнати от санкциите.

Анализатори са на мнение, че руските институции са по-способни да се справят с ограничените санкции, отколкото преди осем години, а руските държавни банки са намалили експозицията си към западните пазари.

От 2014 г. Русия се диверсифицира далеч от американските облигации и долари - еврото и златото представляват по-голям дял от руските резерви, отколкото долари, според доклад от януари на Института за международни финанси.

Русия също има силни макроикономически защити, включително изобилни резерви в т.нар. "твърда валута" от 635 милиарда долара, цени на петрола близки до 100 долара за барел и ниско съотношение дълг към БВП от 18% през 2021 г.

"Тези днешни не бяха толкова значими", каза Самюел Чарап, старши политолог в нестопанската, безпартийна RAND Corporation, относно санкциите на САЩ.

"Въпросът е накъде отиваме", каза той. "Аз съм все по-песимист и мисля, че има голяма вероятност за значителни по-нататъшни руски военни действия и мисля, че в този случай е вероятно да видим някои по-опустошителни мерки, отколкото в миналото."

Украйна каза колко й струват "слуховете" за нападение от Русия

Украйна каза колко й струват "слуховете" за нападение от Русия

Има и спекулативен натиск върху финансовите пазари, който блокира кредитирането, оказва натиск върху валутния курс

Какво може да се случи?

ЕС заяви, че е готов да наложи "огромни последици" върху руската икономика, но също така предупреди, че предвид тесните енергийни и търговски връзки на ЕС с Русия, иска да засилва санкциите на етапи. 

Длъжностните лица смятат мерките от вторник за първи тур.

Освен кредиторите, които правят бизнес директно с отцепилите се региони, все още не е ясно кога и дали ЕС ще удари най-големите руски банки.

Вашингтон е подготвил набор от мерки, включително забрана на американските финансови институции да обработват транзакции за големи руски банки чрез прекъсване на "кореспондентските" банкови взаимоотношения, съобщиха източници за Ройтерс миналата седмица. А деактивирането на международните плащания би нанесло тежък удар.

Тези мерки обаче могат да бъдат запазени в резерв.

Руската "Сбербанк" и ВТБ ще бъдат изправени пред американски санкции, ако Москва продължи с инвазията си в Украйна, каза пред репортери високопоставен служител на администрацията на САЩ.

Ако такива банки наистина бъдат засегнати, американските банки могат да се сблъскат с отмъщение, каза Чарап, който посочи кибератаките са потенциално оръжие, което може да бъде използвано.

Къде могат да бъдат нанесени ударите?

Това, от което банките в региона и западните кредитори се страхуват най-много, е възможността Русия да бъде забранена от широко използваната глобална платежна система SWIFT, която се използва от повече от 11 000 финансови институции в над 200 държави. 

Такъв ход би ударил тежко руските банки, но последствията са комплексни. Забраната на SWIFT би затруднила европейските кредитори да си върнат парите, а Русия изгражда алтернативна платежна система.

Данните на Банката за международни разплащания (BIS) показват, че европейските кредитори държат лъвския дял от близо 30 милиарда долара в експозицията на чуждестранни банки към Русия.

След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина

След като Путин призна сепаратистките области в Украйна рублата се срина

Руската валута достигна 15 месечно дъно

Кои чуждестранни банки са изложени на риск?

Европейските банки - особено тези в Австрия, Италия и Франция са най-изложени на риск и в момента са в повишена готовност, в сучай че правителствата наложат нови санкции.

Италианските и френските банки са имали неизплатени вземания от около 25 милиарда долара към Русия през третото тримесечие на 2021 г., според данните на BIS. Австрийските банки имаха 17,5 милиарда долара. За сравнение САЩ имат 14,7 милиарда долара.

Сред най-изложените кредитори е австрийската RBI (RBIV.VI), която има големи операции в Русия и Украйна. 

Много чуждестранни банки обаче значително намалиха експозицията си към Русия от 2014 г. насам.