Руската рубла се срина до най-ниското си ниво от 15 месеца насам в началото на търговията във вторник, съобщават световните агенции. Това се случва, след като президентът на Русия Владимир Путин призна двете сепаратистки републики в Източна Украйна.

След обръщението на Путин от понеделник вечерта стойността на рублата спадна с цели 1% до 80,5825 за щатски долар, което е най-ниското ниво от ноември 2020 година.

Акциите на базирания в Русия производител на алуминий United Co. Rusal International PJSC се сринаха с цели 22% в Хонконг, което е най-сериозната загуба от април 2018 година насам. Доходността върху руските доларови облигации с падеж 2047 година се повиши с 26 базисни пункта до 5,38% в понеделник.

Руската рубла е най-подценената валута в света

Руската рубла е най-подценената валута в света

Според Big Mac индекса на The Economist

"Степента на руския натиск все още е несигурна въпреки признаването на сепаратистките региони", коментира пред Bloomberg Раджеев Де Мело, който е глобален макропортфейлен мениджър в GAMA Asset Management в Сингапур.

Анализатори от Commonwealth Bank of Australia предупредиха търговците преди началото на азиатската сесия във вторник, че решението на Владимир Путин да признае сепаратистките райони в Украйна очевидно ще изостри и без това високото напрежение.

Сега участниците на финансовите пазари очакват отговора на САЩ и Европа. Тоест, вероятното налагане на санкции срещу Руската федерация.

Една от най-тежките възможни мерки ще бъде изключване на руските банки от банковата система SWIFT и пълната забрана за инвестиционните фондове на ЕС, Великобритания и САЩ да притежават руски държавни облигации.

Към момента Русия разполага с един от най-големите запаси от международни валутни резерви в света в размер на $630 милиарда.

Колко ефективни ще са новите санкции срещу Русия?

Колко ефективни ще са новите санкции срещу Русия?

Москва подсили устойчивостта си